bezár
 

irodalom

2022. 11. 09.
Licitálni lehet Drakula plakátjára
Az 1931-es Drakula című film plakátjára is lehet licitálni a Falra fel! plakátaukción
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Falra fel! plakátaukciót a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium szervezésében, amelyen számos különleges ereklyére - köztük az 1931-es, Lugosi Béla által fémjelzett Drakula film plakátjára - licitálhatnak az érdeklődők november 17-én az Atelier Budapestben.

Számos magyar filmes tett szert világhírnévre a tengerentúlon, köztük Kertész Mihály, aki előtt A magyar föld ereje című, 1917-es filmjének plakátjával tisztelegnek a szervezők. A későbbiekben Michael Curtiz néven hódította meg Hollywoodot, és alkotta meg 1942-ben a Casablancát, melynek plakátja szintén megtalálható lesz az árverés tételei között. A pop art közkedvelt és közérthető formanyelvét képviselik a My Fair Lady, az Estély habfürdővel, a Dél csillaga, a Matrózszerelem és a Ragyogj, ragyogj, csillagom! filmek plakátjai.

Az aukción ezúttal is lesznek kereskedelmi- és reklámplakátok, mint például a velúrszőnyeg, a mosó méteráru, a Közért, a Zizi és a Deischel sodronygyár falragasza, a fogápolást népszerűsítő plakát vagy éppen a Keménykalap és krumpliorr plakátja Alfonzóval. A vásári plakátokat a BNV és az 1938-as bécsi őszi vásár plakátjain kívül a Feszty-körkép Városligetbe való 1909-es visszatérését ünneplő darab képviseli, és érdekes színfoltot jelent Andy Warhol Roli Zoliról, a Lemezárugyár játékáról készített grafikája.

A Falra fel! aukcióján az érdeklődők licitálhatnak egy Latinovits-blokk darabjaira is, benne filmplakátokkal, mint például az Isten hozta, őrnagy úr! vagy a A legszebb férfikor, és standfotókkal. A szervezők tisztelegnek az idén elhunyt Jean-Luc Godard előtt is, a rendező Alphaville című filmjének plakátjával.

A külföldi alkotások plakátjai közül árverésre kerül a Get Carter Michael Caine-nel, a Manhattan Woody Allentől, a Ginger és Fred Fellinitől, a My Fair Lady Audrey Hepburnnel vagy a The Rocketeer plakátja is. A zenei kínálatban pedig olyan ritkaságokhoz lehet hozzájutni, mint például a Teenbeat holland zenei magazin 1968-as száma, számozott művészplakátok Jim Morrisonról és Mick Jaggerről, a Nap-Nap Fesztivál vagy a holland Plastic Dolls 1987-es Petőfi Csarnokbéli koncertjének plakátja Gerhes Gábor grafikájával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés