bezár
 

irodalom

2022. 11. 30.
Nemzetközi konferencia Varsóban a magyar tanszék fennállásának 70. évfordulója alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi konferencia Varsóban a magyar tanszék fennállásának 70. évfordulója alkalmából Kétnapos nemzetközi hungarológiai konferencia kezdődött szerdán a lengyel fővárosban a Varsói Egyetem magyar tanszéke fennállásának 70. évfordulója alkalmából.  

„A korláttalan természet vadvirága vagyok én - az ezerarcú romantika" című, Petőfi Sándor költeményére utaló jubileumi konferencia ünnepi megnyitóján részt vett Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet, és videokapcsolaton keresztül felszólalt Maróti Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztályának vezetője is. 

Csilla Gizinska, a magyar tanszék vezetője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a tanszék a magyar nyelvterületen kívül a magyar nyelvet és kultúrát oktató és kutató egyik legnagyobb hungarológiai központnak számít. „A több száz éves hagyománnyal rendelkező magyar-lengyel barátság nemcsak motiválja és segíti munkánkat, de egyben kötelez is bennünket. Nagyban a lengyelországi hungarológián is múlik, hogy hogyan sikerül megszólítani a fiatalokat, újszerűvé tenni ezeket a kapcsolatokat, és nem utolsósorban továbbvinni őket". – jelentette ki. 

Gizinska fontosnak tartja, hogy a tanszék hallgatói olyan tudásra tegyenek szert a magyar nyelv és kultúra ismerete terén, amely segíti őket az elhelyezkedésben a munkaerőpiac minden szegmensében – a kultúrában, a tudományban és a versenyszférában is. Hozzátette: a végzős hallgatók nagy része éppen magyar nyelvtudásának köszönhetően helyezkedik el.

A szimpózium csütörtökön Háy János író és Rozs Tamás zeneszerző A világköltészet Petőfi nevű szereplője című zenés-irodalmi előadásával zárul.

A kép forrása: Katedra Hungarystyki UW - Facebook 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés