bezár
 

art&design

2023. 02. 01.
Konok Tamás munkáiból rendez kiállítást a Molnár Ani Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konok Tamás munkáiból rendez kiállítást a Molnár Ani Galéria Architekturális gondolkodása mentén mutatja be a magyar geometrikus absztrakt képzőművészet egyik legismertebb alkotója, Konok Tamás életművét február 10-től a budapesti Molnár Ani Galéria.

Az Architektúra címmel meghirdetett kiállítás az absztrakció egyik szakértője, Mészáros Flóra művészettörténész kurátori koncepciója alapján valósul meg, amely a nemrégiben elhunyt, nonfiguratív alkotót nemzetközi rangjának megfelelően és architekturális gondolkodása mentén tárgyalja. Az életmű kulcsarabjai és eddig még nem kiállított alkotások egyszerre reprezentálják Konok Tamás munkásságát - közölte az MTI-vel kedden a Molnár Ani Galéria.

prae.hu

A közlemény felidézi: Konok Tamás az 1960-as években emigrált Párizsba, ahol a figuratív megközelítésről váltott az absztrakcióra. Egy évtizeddel később Svájcba települt, ahol szerkezetcentrikus szemlélete is otthonra lelt, a párizsihoz képest racionálisabb, a "geometrikus ösvényeket preferáló" területen találta meg kézjegyét.

A svájci példákhoz hasonlóan letisztult, geometrikus elveket közvetített, miközben munkáinál a francia absztrakció hatása, így a metafizikus töltet, a lírai, finomabb hangvétel mindig tetten érhető maradt - emelik ki a szervezők. Mint hozzáteszik, Konok Tamás a rendszerváltás utáni hazatérésekor bátran vállalta és tovább érlelte ezt a sajátos nyelvezetet, ugyanakkor saját megfogalmazása szerint továbbra is egy egyre konstruáltabb világ irányába haladt.

A rövidesen nyíló kiállításban nemcsak ezek a nemzetközi vonások és a markáns konoki stíluselemek fedezhetők fel, hanem a kurátori koncepció alapján megvalósulhat a Konok által vizsgált fő problematika (architektúra) egyértelmű megvilágítása, egy pontosabb életmű-meghatározás, valamint a művész és alkotásainak egyértelműbb elhelyezése a nemzetközi absztrakt skálán - hangsúlyozza a közlemény.

A Molnár Ani Galéria körülbelül két tucat műalkotáson keresztül mutatja be Konok változatos technikai skáláját, miközben a látogató számos eddig ismeretlen művet is felfedezhet az április 15-ig látogatható kiállításban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Horváth Iván (1948-2024)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés