bezár
 

art&design

2023. 02. 04.
Deim Pál bővített retrospektív kiállítása a Virág Judit Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Deim Pál bővített retrospektív kiállítása a Virág Judit Galériában Virág Judit Galéria fogadta be és bővítette ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál életművét felvonultató, idő előtt bezárni kényszerülő nagyszabású kiállítását; a Virág Judit Galériában péntektől látható Csendek - Az életmű új rétegei című retrospektív tárlat a festőművész 150 alkotását mutatja be.

 A Virág Judit Galériában március 17-ig Deim Pál művészete mellett tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket - tájékoztatta a galéria az MTI-t.

Mint írják, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelye, a MűvészetMalom a megnövekedett költségek miatt a téli időszakban bezárásra kényszerült, de a Virág Judit Galériával létrehozott együttműködésnek köszönhetően a budapesti galéria kibővített formában befogadta Deim Pál Csendek című hiánypótló tárlatát.

Deim Pál (1932-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, a 60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja volt. Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés volt jellemző.

Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete. Munkásságának elemi rendezőelve a csend, amelynek különböző aspektusai áthatják korai műveinek légkörét, érett alkotói korszakának "térszervező" módszerét, emlékműterveit és időskori alkotásait.

Szentendre kiemelkedő művésze volt Deim Pál - idézi a tájékoztató Prosek Zoltánt, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját, aki kiemelte, hogy a művész születése 90. évfordulója alkalmából életmű-kiállítás nyílt tavaly októberben MűvészetMalomban, Szentendre városa teret nevezett el a művészről, és idén tavasszal, közösségi összefogással Deim Pál köztéri szobrát tervezik felállítani.

Az igazgató azt mondta, nagy öröm számukra, hogy a sikeres, de rövid ideig látható tárlat Budapesten, újabb művekkel gazdagodva nyílhat meg az együttműködés révén. A tárlathoz igényes katalógus is készült, amely a Virág Judit Galériában szintén elérhető.

Az átfogó Deim-tárlatra múzeumoktól, magángyűjtőktől és a családtól, a művész örökségéből érkeztek alkotások - idézi a tájékoztató Bársony Balázst, a Virág Judit Galéria művészeti igazgatóját, a közös kiállítás ötletgazdáját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Borsos Miklós Lighea-művei
Neked már megvan a heti Praedád?
A Trafó Galéria Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? című kiállításáról
art&design

Tudósítás Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetéséről a Deák Erika galériában

Más művészeti ágakról

Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés