bezár
 

art&design

2023. 02. 21.
MADI Univerzum 77
nemzetközi kiállítás a Cervantes Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 23-án 18 órakor lesz az idén 77 éves MADI nemzetközi művészeti mozgalom programsorozatának megnyitója a Cervantes Intézetben. Az ingyenes kiállítások mellett érdekes előadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket.

A mozgalmat az uruguayi származású Carmelo Arden Quin alapította Buenos Airesben, 1946-ban. Először itt, majd az ötvenes évektől Párizsban és Nyugat-Európában zajlott a mozgalom első két korszaka. A kibontakozás időszaka a kilencvenes évek elején, a közép-kelet-európai események beindulásával kezdődött, és a később hatással volt az egész világra. Ebben a korszakban 16 ország mintegy 150 művésze felajánlásával állt össze az a kollekció, mellyel létrejött a magyarországi székhelyű Mobil MADI Múzeum. A gyűjtemény válogatott darabjai tekinthetők meg a MADI Univerzum 77 kiállításon.

A MADI mozaikszó a Mozgás, Absztrakció, Dimenzió és Invenció szavakból áll össze. A MADI játékos és absztrakt világát a dinamizmus, a geometrikus formák, a különös térbeli kiterjedés és környezethez való viszony, a találékonyság és kreativitás fejezi ki. A programsorozatot is ez a sokszínűség jellemzi, hiszen a látogatók megtekinthetnek egy Carmelo Arden Quinről szóló portréfilmet, meghallgathatják Dr. Kutasy Mercédesz művészettörténész és filológus előadását, valamint a családi délutánon a Saxon Szász János által feltalált geometrikus játékot, a Poliuniverzumot, is kipróbálhatják a legkisebbek.

„Azért kellett létrejönnie a MADI-formának, hogy a festészet felületét, amely évszázadokon át be volt zárva a keretbe, kiszabadítsa onnan” – Carmello Arden Quin

A tárlat 2023.02.24. és 2023.04.14. között tekinthető meg.

A kiállítást megnyitják:
- Hernán María Patiño Mayer: Argentína magyarországi nagykövete
- Javier Valdivielso Odriozola: a budapesti Cervantes Intézet igazgatója
- Dárdai Zsuzsa: művészetkritikus, a Mobil MADI Múzeum alapító-kurátora

A kiállítást rendezte: Saxon Szász János képzőművész

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés