bezár
 

art&design

2023. 03. 13.
Egyedülálló kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult szemlélettel és újragondolt koncepcióval, a Magyar Géniusz Program által finanszírozott korszerű kiállítással nyit novemberben a felújított Székely Nemzeti Múzeum a romániai Sepsiszentgyörgyön – közölte az intézmény.

A székelyföldi közgyűjtemény székhelyét, a Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületet több évig tartó felújítás után novemberben nyitják meg a nagyközönség előtt –  írta az MTI-nek küldött hétfői közleményében az intézmény. Új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításokkal várják a látogatókat, melyeket a Magyar Géniusz Programban 2021-ben elnyert pályázat révén valósítanak meg.

Az elnyert összeget az első időszakos kiállítás létrehozására fordítják, így a Géniuszok a hősök mögött című tárlat megújult szemlélettel, teljesen újragondolt kiállításrendezési koncepcióval készült el.

"Az újszerű témakezelés és megjelenítés az erdélyi magyar muzeológiában újdonságként tálalt egyedi megközelítéssel társulnak majd: a háromszéki önvédelmi harc megszervezését kiemelten közösségi szempontból vizsgálja és mutatja be a szakmai kurátorcsapat, nem halványítva a kanonizált hősök vitathatatlan szerepét" – áll a közleményben.

Eszerint a tárlat célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, önvédelmi harcát, hadiiparának megszervezését, a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti géniuszokat és a közösséget, a női szerepeket is kidomborítsa.

"Kiemelt hangsúlyt kap majd a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosítása is, hiszen a múzeum évek óta arra törekszik, hogy minden korosztályt részvételre, interaktivitásra ösztönözzön a hazaszeretetre nevelés, a nemzeti identitás megerősítése, a nemzeti összefogás történelmi szerepének és a példaképek fontosságának felismertetése mellett" – fogalmaz a közlemény.

A legnagyobb határon túli közgyűjtemény, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújításáról 2017-ben írtak alá finanszírozási szerződést. A kivitelezési munkálatok csak 2021-ben kezdődhettek el, mivel sokáig egyetlen cég sem jelentkezett a munkálatra. A 21,8 millió lejes (1,7 milliárd forint) beruházás a Regionális Operatív Program keretében valósul meg.

Azóta helyreállították a Kós Károly tervezte épületegyüttest, növelték a kiállítótereket, külön termet alakítottak ki a múzeumpedagógiai tevékenységek számára és egy szuvenírboltot is létrehoztak. A múzeumkertet is átrendezik, a tervek szerint itt is lesznek rendezvények.

Kép forrása: szekelyhon.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan az *ünnepi* Praedád?
art&design

Gilda Williams: How to write about contemporary art, Thames & Hudson, United Kingdom, 2014
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.

Más művészeti ágakról

Öbölnyi Megafon kötetbemutató
Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés