bezár
 

film

2023. 04. 09.
A Budapest Debut Film Forum nyertesei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A BDFF filmes díját a Lady Sunshine című magyar filmterv nyerte el, a legjobb sorozat díját a litván Cold című projekt vihette haza.

Március 27–31. között negyedik alkalommal rendezte meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál csapata a Budapest Debut Film Forumot, amelyen az első nagyjátékfilmjüket és televíziós sorozatukat fejlesztő rendezők és producerek mutatták be projektjeiket, valamint nemzetközi hírű filmes mentorok segítségével kaptak szakmai iránymutatást a készülő filmtervek sikeres megvalósításához.

A szervezők a beérkező pályázatok közül 5-5 film- és sorozattervet választottak ki, amelyek 9 európai országból érkeztek a fórumra. A BDFF prezentációs eseményét a teltházas margitszigeti Kristály Színtéren tartották, a projektekről rangos nemzetközi zsűri döntött: Greiner Gábor, a német Films Boutique sales vállalat képviselője; Marge Liiske, a tallini A-kategóriás Black Nights Filmfesztivál szakmai platformjának igazgatója; Julietta Sichel cseh filmproducer, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója; illetve Marek Novak cseh filmproducer.

A BDFF Legjobb film fődíját a magyar Lady Sunshine című filmterv nyerte, amelynek rendezője Korom Anna, producere Szijártó Anna és forgatókönyvírója Soós András. A mentorok indoklása szerint a film számos fontos univerzális témát érint, köztük a testképzavart és az öregedéssel kapcsolatos problémákat. A filmterv főhőse bármilyen díjat hajlandó lenne megfizetni a kortalan szépségért, a következményekkel pedig egyáltalán nem számol. A Lady Sunshine vizuálisan lebilincselő történet a méltóságról és az önértékelésről, amely a legkülönfélébb nemzetközi közönséget képes megszólítani.

A Lady Sunshine emellett elnyerte a Pop Up Film Residency nemzetközi filmfejlesztői workshop különdíját, amelynek eredményeképp különböző visegrádi országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) tökéletesíthetik az alkotók a filmtervet.

BDFF1

A BDFF Legjobb sorozattervért járó fődíját a litván Cold című projektnek ítélték oda, amelynek írói Birutė Kapustinskaitė és Arturas Voinicius, producere Greta Akcijonaite. Az értékelés szerint az izgalmas koncepció alapján összeállított univerzum és az összefonódó karakterek hajtják előre ezt a drámasorozatot, amely a Szovjetunió felbomlása körüli geopolitikai változásokra reflektál. A szabadságért, a függetlenségért és az igazságért folytatott küzdelem kulcsfontosságú elemei a nemzetközi közönség számára is érdekes sorozatnak.

Az elsőfilmes alkotókat nemzetközileg elismert mentorok – Geoffroy Grison francia forgatókönyvíró, Kristoffer Rus lengyel rendező, producer, Paul Tyler brit forgatókönyvíró és Siniša Juričić horvát producer – segítették a felkészülésben.

A Budapest Debut Film Forum támogatója a Visegrad Fund és a Nemzeti Filmintézet, partnerei a New Europe Film Sales és az iShorts és a Visegrad Film Forum.

Forrás: Friss Hús
A képeket Sivák Zsófia készítette

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés