bezár
 

art&design

2023. 05. 12.
Tetováló stúdió az amszterdami Rembrandt-házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tetováló stúdió az amszterdami Rembrandt-házban Ideiglenes tetováló stúdió nyílik a frissen felújított amszterdami Rembrandt-házban, ahol a látogatók Rembrandt van Rijn holland festő művei által inspirált tetoválásokkal gazdagodhatnak - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.

A júniusban kezdődő, egyhetes projekt célja, hogy a koronavírus-világjárvány után fiatalítson a múzeumlátogató közönségen.

A vállalkozó kedvű Rembrandt-rajongókra a Schiffmacher és a Veldhoen stúdió híres tetoválóművészei varrnak fel a 17. századi holland mester metszetei, önarcképei és aláírása által inspirált tetoválásokat 100 és 250 euró (37 ezer - 92 ezer forint) közötti áron.

Henk Schiffmacher tetoválóművész elmondta, hogy stúdiója kereste meg a Rembrandt-házat a közös munka ötletével, és lelkes fogadtatásban részesült.

A projekt nevét - "A szegény ember Rembrandtja" - egy idős angol tetoválóművésztől kölcsönözték - magyarázta Schiffmacher.

"Olyan embereket ajándékozol meg egy kis művészettel, akik egyébként egyáltalán nem gyűjtenének műalkotásokat. A Rembrandt-technika során karctűvel rajzolnak a rézre, nálunk pedig az emberek bőre helyettesíti a metszőlemezt" - tette hozzá.

Milou Halbesma, a Rembrandt-ház múzeumigazgatója elmondta: a tetoválási projekt illeszkedik a modern művészek felkarolását célzó törekvéseik sorába. Rámutatott: mindig olyan projekteket keresnek, amelyek Amszterdamhoz, de a kézművességhez is kapcsolódnak, és úgy tekintenek magukra, mint a művészek házára.

"Rembrandt nemcsak itt élt és dolgozott, hanem itt oktatta tanítványait is" - hangsúlyozta Halbesma. "Az új műtermeinkben holland művészekkel szeretnénk együtt dolgozni, hogy kapcsolatot teremtsünk a közönséggel - és Schiffmachert és Veldhoent művészeknek tartjuk" - szögezte le. Hozzáfűzte: minden múzeum számára nagy kihívás a fiatalabb nemzedékek elérése.

Schiffmacher elmondta: a június 19-e és 25-e között futó projektre gyorsan fogynak az időpontok, és a kezdeményezés már most nagy siker.

Hollandiában több múzeum kísérletezik különféle együttműködésekkel, hogy a koronavírus-járvány után visszacsábítsa a látogatókat. A Van Gogh Múzeum 2020-ban például a The Daily Paper nevű divatos, utcai ruhákat gyártó céggel kezdett közös projektbe, míg múlt hónapban a Rijksmuseum Vermeer-tematikájú ruhakollekciót és szörfdeszkákat dobott piacra a New Amsterdam Surf Associationnel közösen.

A kép forrása: https://www.rembrandthuis.nl/en/activiteiten/thepoormansrembrandtproject/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében
Über das Neue. Wiener Szenen und darüber hinaus
art&design

Eszmefuttatás az Átmeneti tárgyak, átmeneti tájak című kiállításról
art&design

Kontemplatív séta a Balaton-felvidéken

Más művészeti ágakról

A cannes-i filmfesztiválon láttuk Jessica Hausner legújabb filmjét
Tanulmány Víkingur Ólafsson videóklipjéről
Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés