bezár
 

art&design

2023. 07. 05.
CICC! címmel nyílik kiállítás a Hegyvidék Galériában
2023. július 6. – augusztus 18.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hegyvidék Galéria kiállítása a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül kívánja bemutatni, hogy milyen sokrétűen, többféle értelmezésben és stílusban lehetséges a macskákat ábrázolni, sokszor jelenkorunk problémáira reflektálva, aktuális kérdéseket felvetve, vagy a személyes kapcsolódásokat, élményeket feldolgozva bársonytalpú kedvenceinkkel.

A macskák különleges személyisége évezredek óta vonzza az emberiséget, inspirálva a képzőművészeket is. Az ókori Egyiptomban úgy tekintettek az állatokra, mint isteneik megnyilvánulásaira. A macskákat előnyös társnak, háziállatnak tartották, akiknek a mumifikált testét is a sírba helyezték, hogy a kapcsolat velük a túlvilágon is folytatódjon. Egyes macskát megjelenítő szobrokat fogadalmi ajándéknak szántak, de más ábrázolásokon a cicákkal való mindennapi élet elevenedett meg. Az egyiptomi hitrendszer alapján a macskát védelmezőként is tisztelték, valamint a termékenység szimbóluma is volt.

A kora középkorban továbbra is nagy becsben tartották a macskákat, hiszen a termésre veszélyes rágcsálók elszaporodásának megakadályozásában nagy szerepük volt. Az érett középkori Európában azonban már sokan ártó lényt láttak, ördögi lelkeket sejtettek bennük, a boszorkányokkal és eretnekekkel kapcsolták össze őket. A kor képzőművészetében, főként a kódexek lapjain furcsa, groteszk, olykor humoros és talányos macskaábrázolásokkal találkozhatunk. Maga a cica téma és a motívum az évszázadok során egyre változatosabb formában került feldolgozásra, valamint további jelentésrétegekkel gazdagodott.

A kiállítás kurátora Kallós Judit művészettörténész.

Kiállító művészek:

BENCS Dániel / DEMCSÁK Dóra Vanda / DOMOKOS Ágnes / ELEKES Károly / GALLAI Judit Ágnes / KIRÁLY Gábor / MAROS Lili / NAGY Gabriella / NEMES Anna / NYÁRI Flóra / ÓDOR Bence István / ORR Máté / RABÓCZKY Judit Rita / SIPOS Lilla Judit / SZALAY Péter / TAYLER Patrick / TÖTTÖS Kata / VEREBICS Ágnes / WAHORN András

Szeretettel várják az érdeklődőket a kiállításmegnyitón, 2023. július 6-án csütörtökön 18:00-tól, a kiállítást Meggyesházi Éda kurátor nyitja meg. 

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10. A kiállításmegnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése díjtalan.

Illusztráció: a Hegyvidék Galéria Facebook-oldala

A tárlat megtekinthető 2023. július 7-től augusztus 18-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Reflexió az azt beszélik az Orczyn kiállításra
art&design

A Fától az erdőt című kiállításról
Szyksznian Wanda grafikái a szentendrei Vinczemillben
art&design

Avagy a neves borrégió jegyajándéka a kortárs művészetnek

Más művészeti ágakról

irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés