bezár
 

film

2023. 08. 15.
CineFest: Mutatjuk a Kitekintő szekció filmjeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő nevű válogatása két magyar remekmű mellett Cannes nyitófilmjével és Arany Pálma-díjasával várja a közönséget. A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából ugyancsak ebben a szekcióban szerepel majd hat kiemelkedő hongkongi alkotás is. További három dél-koreai mozi segít Miskolcra csábítani a kortárs ázsiai mozi szerelmeseit.

A CineFest nyitófilmje egyenesen a 2023-as Cannes-i Filmfesztiválról érkezik Miskolcra: Jeanne Du Barry – A szerető egyben Johnny Depp nagy visszatérése és hosszú ideje első európai filmje. Jeanne Vaubernier, a munkásosztálybeli nő (a filmet rendező Maïwenn alakításában) elszántan igyekszik feljebb kapaszkodni a társadalmi ranglétrán, ezért bájait felhasználva próbál kitörni nyomorúságos helyzetéből. Szeretője, du Barry gróf, aki Jeanne szerelmi intrikáinak köszönhetően gazdagodott meg, szeretné bemutatni őt a királynak, és a befolyásos Richelieu hercegen keresztül szervezi meg a találkozót. A találkozás messze felülmúlja a várakozásait: XV. Lajos (Depp) és Jeanne között első látásra botrányos szerelem szövődik.

Jeanne Du Barry – A szerető jelenetkép

Maïwenn: Jeanne Du Barry – A szerető
(Fotokredit: © Stéphanie Branchu – Why Not Productions)

A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő Egy zuhanás anatómiája a CineFest zárófilmje. A lélektani krimiben Sandra (a Toni Erdmannból ismerős Sandra Hüller) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. A hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság és az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan hatalmas közönségsiker volt a CineFesten, valamint elnyerte a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat. Éppen ezért igazán örömteli hír, hogy a magyar közönség itt láthatja először a rendező legújabb, Magyarázat mindenre című alkotását. A film főszereplője a gimnazista Ábel. Az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. A fiú történelemérettségije országos botrányba torkollik, a véleménykülönbségek megosztják az egész környezetét, sőt az országot is. A Magyarázat mindenre világpremierje a CineFesttel párhuzamosan zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz.

Magyarázat mindenre jelenetkép

Reisz Gábor: Magyarázat mindenre

Einspach Gábor sikeres galériatulajdonos és kortársmű-gyűjtő, a budapesti művészeti élet egyik meghatározó szereplője. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, a betegségben nem a tragédiát látja, hanem a lehetőséget a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait és a környezetével való kapcsolatot. A nagy sikerű Anyáim története társrendezője, Dér Asia a kezelés legelejétől fogva követi Gábor mindennapjait a Nem halok meg című dokumentumfilmben, amelynek világpremierje nem sokkal a CineFest után, egy A-kategóriás fesztiválon lesz. Dér Asia egy különleges ember szellemi és fizikai vívódásainak legmélyére ásva teszi fel a kérdést, vajon teljesíteni tudja-e Gábor a kitűzött céljait. A film producerei, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur tavaly megkapták a Zukor Adolf-díjat a Hat hét című filmjükért, így a Nem halok meggel máris visszatérnek a fesztiválra.

A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivállal partnerségben a CineFest a Kitekintő nevű válogatás részeként idén hat kiemelkedő hongkongi alkotást mutat be. Az Őrült világban egy esős éjszakán egy jós megpróbál segíteni egy prostituáltnak, de a férfi néhány perces késéssel érkezik hozzá, és kénytelen végignézi a nő haláltusáját. A véletlen odasodorja Siu Tungot is, aki megbabonázva bámulja a holttestet. Amikor a jós meglátja a jövőt, és rájön, hogy Siu Tung hamarosan gyilkosságot követ el, úgy dönt, hogy szembeszáll az elkerülhetetlennel. Az utca napos oldalában egy menekült kisfiúnak egy helyi taxisofőr segít elszökni Hongkongból. Apa-fiú kapcsolat alakul ki közöttük, mígnem a fiú rájön, hogy a taxis valójában a valódi apja gyilkosa. A Csak a holttestemen keresztül című filmben egy lakóparkban az egyik éjszaka a tulajdonosok holttestet találnak, így minden adott lesz ahhoz, hogy elszabaduljon a pokol. A Ki nem hunyó fények egy középkorú özvegyasszony szívszorító története, aki férje utolsó kívánságát szeretné teljesíteni, és ezért újraalkot egy legendás, már lebontott neonreklámot. A Rossz lelkiismeretben egy ügyvéd megpróbálja kiszabadítani hosszú időre bebörtönzött ügyfelét, hogy jóvátegye saját korábbi szakmai hibáját. A Fényes nappalban egy hírügynökség fülest kap a fogyatékkal élőket gondozó otthon lakóival szembeni visszaélésekről. Hogy leleplezzék az otthon törvénytelenségeit, az egyik oknyomozó riporter beépül a páciensek közé.

Nem halok meg werk

Dér Asia: Nem halok meg
(Werkfotó: Dér Asia)

A Kitekintő dél-koreai fókuszában idén három, hazájában nagy sikert aratott alkotás várja az érdeklődőket a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) megalapításának 40. évfordulója alkalmából, a Koreai Kulturális Központ közreműködésével. A Mentsétek meg a zöld bolygót! című 2003-as sci-fiben az űrlények a Föld elfoglalását tervezik, és magukat politikusoknak, üzletembereknek álcázva már itt is vannak. Legalábbis egy fiatal férfi szerint, aki a világ önjelölt megmentőjeként akcióba lép: elrabolja a vezetőket, hogy vallomásra bírja őket. A nomádok hangja: Korjo Arirang című dokumentumfilm története 1937-re nyúlik vissza, amikor Sztálin az orosz Távol-Kelet közel kétszázezer koreai lakosát deportálta Kazahsztánba és Üzbegisztánba. Köztük volt a vlagyivosztoki Korjo Színház társulata, akik eldöntötték: megmentik és megőrzik saját kultúrájukat az új hazában. Az 1998-ban készült Karácsony augusztusban szívszorító történet egy harmincas éveiben járó fotósról, aki megismerkedik egy bájos, fiatal nővel. Amikor a férfi megtudja, hogy halálos beteg, inkább bezárja az üzletét és nyom nélkül kilép a lány életéből, hogy megkímélje a gyász fájdalmától.

Egy zuhanás anatómiája

Justine Triet: Egy zuhanás anatómiája

A filmekre az elővételes jegyvásárlás már megkezdődött a jegy.cinefest.hu oldalon.

 

Forrás, képek: CineFest
Borítókép és kép a főoldalon:
Őrült világ stillfotó

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Merész nők a cannes-i filmfesztiválon
Matt Sarnecki: Egy újságíró meggyilkolása
Rob Marshall: A kis hableány

Más művészeti ágakról

irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
Megnyitószöveg
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés