bezár
 

zene

2023. 08. 29.
HERBSTGOLD – Fesztivál 2023, Kismarton
A vágyakozás, a zenei beteljesülés pillanata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba. Ez alkalommal többek között George Hamilton színész, Angelika Kirchschlager mezzoszoprán, John Eliot Gardiner karmester, Vilde Frang hegedűművész, Lucy Crowe szoprán, Kirill Gerstein zongoraművész, Danny Grisset jazz-zongorista, Ida Keralova és a kastély rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe lépnek színpadra.

Julian Rachlin teljes odaadással vezeti 2021 óta a HERBSTGOLD Fesztivált. Az elismert hegedűművész, karmester és intendáns immár a fesztivál hetedik évadát prezentálja. A szeptember 9-től szeptember 24-ig tartó, érdekesebbnél érdekesebb előadásokat felvonultató fesztivál mottója a vágyakozás.

A fesztivál mottóját Julian Rachlin művészeti vezető a következőképpen interpretálja: A muzsika az emberi vágyakozás közvetlen megnyilatkozása. Van-e hát természetesebb dolog annál, mint hogy elmerülünk az érzelmek hullámzásának és a lélek vágyakozó rezgéseinek köszönhetően megszülető zene világában? Minden életút megtalálja a hozzá illő zeneműveket, a kedvenc zeneszerzőket és előadóművészeket; s mindezekkel ismét találkozhatunk az idei HERBSTGOLD Fesztiválon – magával ragadó koncertélmények ösztönzik a szerelem, a beteljesülés és a béke iránti vágyakozást.” Rachlin kifejezte abbéli reményét is, hogy a HERBSTGOLD Fesztivállal sikerül egy kis időre elterelni az emberek figyelmét a világunkban uralkodó krízisekről és katasztrófákról: Főként nehéz, bizonytalan időkben köt össze minket egy jobb világ iránti vágyakozás. A vágyakozás különféle módozataiba való belefeledkezés örömére rátalálhatunk az időtlen mesterművek szépségében, különösen, ha olyan előadók interpretációjában hallhatjuk őket, mint Vilde Frang, Lucy Crowe, John Eliot Gardiner vagy a Chamber Orchestra of Europe. Remélem, hogy a HERBSTGOLD Fesztiválon kiemelkedő zenei élményeket sikerül megosztanunk a hallgatósággal.”

A HERBSTGOLD Fesztivál ismét nagy neveket vonultat fel

A fesztivál közönsége már megszokhatta, hogy mindig, így az idén is a legkülönbözőbb műfajok elsőrangú előadói lépnek fel Kismartonban. Az angol szoprán, Lucy Crowe, Weber Oberon és A bűvös vadász című operáiból áriákat ad elő a Chamber Orchestra of Europe közreműködésével és John Eliot Gardiner vezényletével, a szeptember 16-i koncerten felcsendül Haydn és Schubert egy-egy szimfóniája is.  Danny Grisset jazz-zongorista többek között Herbie Hancocknál végezte tanulmányait, az All-Star-Jazz-Quartett formációval friss szelet hoznak a jazzklasszikusok repertoárjába, míg a norvég származású hegedűművész, Vilde Frang barátaival a kamarazene gyöngyszemeit prezentálja. Először hallhatja élőben a nagyközönség a hollywoodi színészlegendát, George Hamiltont, aki narrátor szerepében érkezik Kismartonba.

Hamilton a fellépése előtt Heinz Sichrovsky, kulturális újságíróval beszélget, a téma, a fesztivál mottója, a „Vágyakozás”. Egy másik beszélgetésben pedig Ursula Magnes, a radio klassik Stephansdom riportere Európát választotta beszélgetése témájául, beszélgetőpartnerei Julian Rachlin hegedűművész, Simon Fletcher, a Chamber Orchestra of Europe ügyvezetője, Ottrubay István, az Esterházy Privatstiftung elnöke.

A fiatal vonósnégyes együttes, az Isidore Quartet tavasszal debütált a quartetto plus vonósnégyes-napok keretében a kastély különböző tereiben adott koncerteken, Haydn, Mendelssohn és Brahms műveivel.

A mezzoszoprán, Angelika Kirchschlager, Julian Drake zongoraművésszel és a bécsi humoristával, Alfred Dorferrel az oldalán egy szatirikus dalesttel lép színpadra. A világzene kategóriában a Janoska Ensembe tagjai a Čhavorenge roma gyermekkórussal játszanak, emellett Ida Kelarová és a Desiderius Dužda & Kelarová Trio örömzenélésének is fültanúi lehetünk.

A Chamber Orchestra Europe, a kastély rezidens-zenekara a fesztiválnak is meghatározó szereplője, szeptember 13-án ők adják a nagyzenekari nyitókoncertet, melyen többek között Prokofjev II. vonósnégyese, illetve Csajkovszkij V. szimfóniája csendülnek fel. Julian Rachlin, a „Spiritus rector” ezen a koncerten szólistaként is fellép, a fesztivál folyamán pedig kamarazenészként is muzsikál. Így a szeptember 17-i, Kirill Gersteinnal közös előadóestjükön, illetve később pedig vonósnégyesben is játszik.

A tavalyi Mozart Bastien és Bastien című vígoperája utáni kitérő után idén ismét a Haydn repertoárhoz térnek vissza a szeptember 9-i, a nagyzenekari nyitókoncert előtti hétvégén.

A harmincéves Joseph Haydn legeslegelső operájaként jegyzett Acide cselekménye, a görög Acis és Galathea ókori görög mondáján alapul, és különösen közkedvelt volt esküvők alkalmával, hiszen a pár szerelme túléli egyikük tragikus halálát is. A vágyakozó és féltékeny küklopsz, Polüphémosz meggyilkolja riválisát, Akiszt, a pásztorfiút, aki gyászoló szerelme, Galateia kérésére folyóvá változik, amely aztán abba a tengerbe torkollik, amelyben a nimfa szerelemmel telve vár rá. Miután a tavalyi évben Mozart operájának rendezésével a Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpáros ismét nagy sikert aratott, ezért az Acide színpadra vitelére is őket kérte fel a fesztivál. A két rendező mellett a Barucco-Consort zenekara Heinz Ferlesschel az élén, valamint kiváló fiatal énekművészek gondoskodnak a mester korai darabjának parádés interpretálásáról.

A Tetide szerepét éneklő Cornelia Sonnleithner, alténekesnő a következőket nyilatkozta a sajtó képviselőinek: „Nagy öröm számomra, hogy az idén felléphetek a HERBSTGOLD Fesztivál keretében. Véleményem szerint még mindig nem értékelik megfelelő helyen Haydn operaszerzői tevékenységét, ezért nagyszerű lehetőség ennek az operának a bemutatásával ismét rámutatni a jelentőségére, ráadásul az Esterházy-kastély csodás Haydn Termében!“

A fesztivált Julian Rachlin és a Filarmonica della Scala, a kolumbiai származású karmester, Andrés Orozco-Estrada irányítása alatt, Mozart G-dúr hegedűversenyével és Dvořák, 7. (Londoni) szimfóniájával zárja.

Az idei HERBSTGOLD képzőművészeti projektjei is a vágyakozás végtelenül távoli helyeit célozzák meg.

Esterházy II. Miklós herceg 1803-tól elrendelte az Esterházy-kastély és a hozzá tartozó kert klasszicista átalakítását és így megszületetett Eisenstadt legnagyobb műalkotása, a mintegy 42 hektáros kastélypark. Azonban a vágyakozás, amelyet ez a műalkotás jelképez, még ennél is nagyobb. Művészettörténeti szempontból a parkot angokertnek, ("tájképi kertnek") nevezik, de az általa elképzelt táj délen és messze a távolban fekszik. Az angolkert kialakulására nagy hatással volt a képi gondolkodás. Újszerű útvonalai az egyik festői képtől a másikig kanyarogtak, szép és drámai jelenetek váltották meglepetésszerűen egymást. Az Esterházy-kastélykertet is így álmodták meg, mely a napóleoni háborúk (1800-1815) politikai és társadalmi zűrzavarai közepette készült el, és nem volt más, mint a paradicsomba való közvetlen bejutás, a világ elől való épített menekülés helyszíne. Szemünk előtt a kert konkrétan megvalósítja "Árkádiát": a békesség és a természettel való harmónia legendás helyét.

Anna Artaker (*1976 Bécs) terveiben a kastély parkjával közvetlen kertkapcsolattal rendelkező Sala Terrena befalazott boltíveire koncentrált. A művésznő virtuális lugasaival a kastély ezen részének egykori nyitottságára és átjárhatóságára szeretné felhívni a figyelmet. Kilenc árkádsor köti össze újra a palotát és a kertet. Még ha ezek a nyílások csak grafikaiak is, mégis irányt mutatnak. A középen található modern üvegportált a perspektivikus illúziónak megfelelően belülről átlátszó, nyomtatott tükörfóliával borították, így a Haydn-kiállítás tereiből újra ki lehet látni a kertbe.

Artaker művének modelljeként a barokk kertművészet trompe l’œuil elemei, az ún. treillage-ok, azaz lécrácsos lugasok szolgáltak. Anna Artaker mindegyik boltívre kiterjedő elképzelése a trompe l’ œuil-höz hasonlóan szuggesztív hatást vált ki a nézőkből. A mű az ún. sgrafitto, visszakaparásos technikával valósult meg. A művész a HERBSTGOLD színpadára is megálmodott egy árkádot. Az alkotást a HERBSTGOLD Fesztivál felütésének számító operaelőadás előtt, szeptember 9-én adják át.

A kastély előtt található tizenegy zászlórudakat, először a tavalyi Fesztiválon Manfred Bockelmann használta művészeti installációjában. Az idei zászlós installáció Claudia Plank & Hans Werner Poschauko-tól származik, akik már két színes alkotással is díszítették a kastélynegyedet: a „A barackvirágok tánca“, valamint a „Rebschulweg” című munkájukkal.

Ezt a két állandó, növényi ábrázolásos alkotást egészítették ki ideiglenesen az zászlós installációjukkal. A szinte állandó keleti vagy nyugati szél a tizenegy zászlórúdon egy rombusz alakú színmintázaton az  UNIVERSELLE SEHNSUCHT feliratot lebegteti. Plank & Poschauko a következőképpen jellemzik művüket:

"Alkotásunk térszerkezete Baruch Spinoza Az etika című filozófiai írásán alapul, amelyet a geometria szelleme ihletett. Spinoza művének fő üzenete az, hogy Isten egyenlő a természettel, és mi mindannyian ennek az isteni egésznek a részei vagyunk. A végtelen utáni vágyakozás viszont a romantika egyik fő motívuma. A végtelen keresését úgy értelmezzük, mint a mindenre-kiterjedő utáni vágyakozást".

A Táncpasszázsban szintén Plank és Werner a Szeretet végéig, a világ végéig című alkotása lesz látható. A kiállítás megnyitója 16 órakor kezdődik, ezután 17.30-kor a HERBSTGOLD színpadon az Esterházy-kórus lép fel, majd ezt követi a kastély belső udvarán, valamint a klasszicista átjárón haladó ünnepélyes felvonulás egészen a kastély kertfelőli homlokzatáig, Anna Artaker alkotásáig.

De milyen lenne a HERBSTGOLD Fesztivál az Esterházy-kastély nélkül? A csodás barokk épület 2023-ban is a nemzetközi fesztiválélet gyöngyszemeként csilloghat. Julian Rachlin már a kezdetektől fogva különleges helyszínként tekintett a kastélyra, ahol világsztárok találkoznak és remek produkciókkal örvendeztetik meg parádés enteriőrben közönségüket. A HERBSTGOLD Fesztivál széles palettát vonultat fel, az operaelőadásokat, kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet a program íve, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

Esterházy a kulturális turizmus motorja

A 2022-ben fellépő nemzetközileg elismert művészeknek, mint például John Malkovich, Juan Diego Flórez és a Quatuor Ébène köszönhetően a fesztivál látogatottsága az eddigi legjobb eredményt érte el 6.500 fővel.

Juan Diego Flórez dalestjére még a színpadon is székeket kellett elhelyezni, akkora volt az érdeklődés. Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatóságának elnöke burgenlandi sikerprojektként jellemzi a fesztivált. „A Korona-vírus alatti bezártság egész más koncertélményekkel gazdagított bennünket. A burgenlandi fesztiválok keretében különösen népszerű a HERBSTGOLD Fesztivál, melynek 2022-es kiadását tekintjük az eddigi legsikeresebbnek. Biztosak vagyunk abban, hogy a nemzetközileg elismert művész, Julian Rachlin vezetésével folytatni tudjuk a megkezdett sikersorozatot és ezzel a HERBSTGOLD Fesztivál hozzájárulhat annak az imázsnak a növeléséhez, hogy Burgenland tartományra a művészetek és kultúra fellegváraként tekintsenek.“

Bővebb információ és részletes program a www.herbstgold.at oldalon található.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés