bezár
 

film

2023. 08. 30.
Rangos díjért versenyez Vermes Dorka első nagyjátékfilmje Velencében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érzelmi sivárságról, intimitáskeresésről és a magány elől való menekülési kísérletekről mesél egy érzékeny, madáralkatú cirkuszi munkás történetén keresztül Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni, amelyet most hétvégén mutatnak be a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A Biennale College Cinema támogatási programjában és a Proton Cinema gyártásában készült filmben kreatív producerként Tarr Béla is közreműködik. Az alkotás, melyet az első- vagy második filmes rendezőknek létrehozott Biennale College Cinema szekcióban vetítenek, versenybe került a Queer Lion díjért, mellyel minden évben a legjobb LMBTQ témájú filmet tünteti ki a velencei zsűri.

A Queer Lion díjat idén 17. alkalommal ítélik oda a fesztivál legjobb LMBTQ témájú filmjének. A díjért versengő filmek kiválasztásában minden évben részt vesz a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, a Giornate degli Autori művészeti vezetője, és az International Critics Week küldöttje. Az előző években olyan alkotásokat jutalmaztak ebben a kategóriában, mint a Dán lány (Tom Hopper), az Egy egyedülálló férfi (Tom Ford) vagy a Philomena (Stephen Frears), és olyan filmek népesítették a versenyprogram mezőnyét, mint a nagy sikerű Tár (Todd Field) Cate Blanchett főszereplésével, vagy A bálna (Darren Aronofsky). Idén az Árni nem kevésbé nívós alkotások közt versenyez, mint Bradley Cooper és Luc Besson legújabb filmje.

Árni - Jelenetkép

Vermes Dorka, a Freeszfe egykori filmrendező hallgatója (Alba Vulva, Anyák napja) kezdetben diplomafilmnek szánta Árni történetét. A fejlesztési folyamat előrehaladtával azonban világossá vált számára, hogy Árni karaktere egy nagyjátékfilm formájában tudna a leginkább kibontakozni.

Árni alakját a film főszereplője, Turi Péter ihlette, aki civilben is barátja a rendezőnek. „Péter azonnal megragadott a személyiségével: egy rendkívül érzékeny, intelligens ember, aki ezekkel a kvalitásaival egyértelműen kitűnik a környezetéből, mégis van benne valamilyen nehezen megragadható vonzódás a sötétséghez és a veszélyhez is, ami rendkívül komplexszé teszi őt. Végtelenül izgalmasnak találom a sajátos, törékeny megjelenését is, különösen egy archaikusan patriarchális világba helyezve, ahol már csak emiatt a tisztán látható sebezhetősége miatt is provokatív a környezete számára” – osztotta meg a rendező.

Árni története a Biennale College Cinema inkubátor programjában érett nagyjátékfilmmé. A tervet tavaly novemberben választotta ki több száz pályázó közül a Biennale College kuratóriuma, amely évről évre segíti a világ minden tájáról jelentkező első- és másodfilmes rendezőket a projektjeik elkészítésében. Az alkotóknak a fejlesztést és a támogatás odaítélését követően mindössze nyolc hónap alatt kellett befejezniük a filmet, ez magába foglalta a teljes előkészítést, a forgatást és az utómunka-folyamatot is. A bemutatóra a 80. Velencei Filmfesztiválon kerül sor szeptember 2-án, a velencei Sala Giardinóban.

Az Árni címszerepét alakító Turi Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, akinek ez lesz a nagyjátékfilmes debütálása. A további szerepekben Spolarics Andrea, Gyöngyösi Zoltán, Koppány Zoltán, Kovács Botond, Gellért Dorottya és Pálya Pompónia látható. A film forgatókönyvét a rendező mellett Dobány Péter és Al-Farman Petra jegyzik. A film operatőre Lehr Juhász Péter, vágója Kántor Dávid, dramaturgja Holczer Sára, zeneszerzője Szászi Petra, hangmestere Bobák Bence. A látványtervező Melicher Gréta, a jelmeztervezők pedig Kormos Anna Zsófia és Kuslits Máté. A film producere Zachar Balázs, executive producere Petrányi Viktória, kreatív producere Tarr Béla, line producere Nemes-Jeles Veronika.

A film a Proton Cinema gyártásában készült, amelynek ez a második saját produkciója az idei Velencei Filmfesztivál programjában.

Forrás: Zerocom

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés