bezár
 

art&design

2023. 09. 14.
Superluminal - Új kiállítás nyílt a Light Art Museumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Superluminal - Új kiállítás nyílt a Light Art Museumban A fényművészet magyar és nemzetközi mezőnyének látványos alkotásaiból válogatva mutatja be a műfajt a budapesti Light Art Museum Superluminal címmel csütörtöktől látható, új kiállítása.

Az egyik legalapvetőbb természeti állandó a fény terjedésének sebessége, ezt ugyanis a relativitáselmélet szerint két fizikai objektum egymáshoz viszonyított sebessége sohasem haladhatja meg. Ezt az abszolút tilalmat több fizikus is próbálta már megkerülni olyan elméleti felvetésekkel, melyek valamelyike egyszer talán lehetővé teszi a fénynél gyorsabb (szuperlumináris) utazást - emlékeztet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Light Art Museum.

Tájékoztatásuk szerint a Superluminal című kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a fényt mint fizikai jelenséget másfajta megvilágításba helyezze.

A nemzetközi válogatásban szereplő csaknem negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, ám mind túl is lépnek annak fizikában használatos definícióján.

A művek által felvetett különböző témák - a szupernóváktól a fekete lyukakig, a mesterséges természettől a párhuzamos univerzumokig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig vagy a kristály szerkezetébe záródott sarki fénytől a retinán létrejövő fénykoreográfiáig - új lehetséges nézőpontokat keresnek a láthatóság tartományain belül vagy azokon is túl.

A fény kettős természete mellett a kiállításban szereplő művek tartalmi horizontján megjelennek az elektromágneses spektrum nem látható tartományai is: a radioaktív sugárzás, az analóg és a digitális kép- és hangsugárzás, a kozmikus frekvenciák, valamint a természetben is felfedezhető nagyon alacsony frekvenciák.

A kiállítás művészettörténeti előképek és a legjelentősebb magyar származású művészek, Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Vera Molnar eredeti, illetve hitelesen rekonstruált művein keresztül történeti összefüggésekbe ágyazva igyekszik bemutatni a kortárs fényművészet legjelentősebb magyar és nemzetközi alkotóinak utóbbi években készült vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit, interaktív és immerzív fény-/térkonstrukcióit.

A közlemény szerint a Hold utcai piac totális fekete dobozzá alakított kiállítótereiben a közönség találkozhat az immerzív vetített terek nemzetközi szinten legjelentősebb alkotócsoportjai közül olyan stúdiók munkáival, mint a londoni Zünc Studio, a New York-i Nohlab, az olasz fuse* vagy a szintén olasz NONE Collective.

Több látványos installációval szerepel a világ legjelentősebb kortárs múzeumainak állandó kiállítója, a litván Zilvinas Kempinas, és először lesz látható Budapesten a holland tudományos-művészeti színtér legsikeresebb fiatal tehetségének, Philip Vermeulennek egy brutális hatású kinetikus installációja.

A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még a kiállításon Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin és a francia Justine Emard - áll a közleményben.

A Bencsik Barnabás és Szalai Borbála által rendezett kiállítás csütörtöktől 2024. május 20-ig látogatható a Hold utcai piac egykori épületében.

 

Fotó: Bíró Dávid/Light Art Museum Budapest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A Fától az erdőt című kiállításról
Járitz Józsa kiállítás nyílt Kiskunmajsán
Ékszerek, textiltárgyak

Más művészeti ágakról

gyerek

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
A Grecsó fivérek estje
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés