bezár
 

art&design

2023. 09. 15.
Megnyílt a hatodik szobrászbiennálé a szentendrei MANK Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a hatodik szobrászbiennálé a szentendrei MANK Galériában Térfoglalás címmel nyílt meg csütörtökön a VI. Szobrászati Biennálé, amelyen több mint 50 szobrászművész mutatkozik be Szentendrén, a MANK Galériában.

Az idei szobrászati biennálé hívószava, a "térfoglalás" összetett fogalom, amely jelenthet otthonra lelést és agressziót, aktivitást és passzivitást; jelentheti a hétköznapi, a mindennapi küzdelmet is a térhódításért, de magát az életet, a megszületést is  - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján.

prae.hu

Szentmártoni János elmondta, hogy a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében létrejött szobrászati kiállítás változatos műveket sorakoztat fel. "Hol megrázó, hol nevettető, hol kijózanító, hol riasztó, de minden esetben nyomot hagyó anyagot sikerült összeállítaniuk a kiállítás kurátorainak" - hangsúlyozta Szentmártoni János.

A tárca helyettes államtitkára emlékeztetett arra is, hogy Trianon után a határ "szerencsétlenebbik oldalára" került Nagybánya képzőművészeti örökségét Szentendre vállalta fel, amely méltó örökösnek bizonyult, a városban a képzőművészek igazi otthonra találtak. Kiemelte, hogy Szentendrének mára a saját jogán is megvan a maga "jól kiérdemelt hírneve a művészek és a műpártoló közönség körében".

"Ha igaza volt Kányádi Sándornak, hogy +a vers a nyelv szobra+ -, akkor a szobor a kéz és a mozdulat költeménye. Gondolati és/vagy érzelmi sűrítmény, amely a látás vagy a tapintás útján oldódik fel bennünk, s járja át aztán az idegrendszerünket, az álmainkat, az emlékeinket" - fogalmazott Szentmártoni János.

A VI. Szobrászati Biennálé kiállító művészei között van Szabó György, valamint egyebek mellett Baji Miklós Zoltán, Tímár Éva, SAXON Szász János, Colin Foster, Fűkő Béla, Berzy Katalin, Veres Balázs, Sejben Lajos, Vizsolyi János, Szlávics László, Rbóczky Judit, Majoros Áron, Veres Andor.

Az első szobrászati biennálét 2009-ben rendezte meg a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Szövetség. A rangos szakmai zsűri által válogatott gazdag kiállítási anyagok évről évre megmutatkozási lehetőséget adnak a szobrászoknak A tárlatok minden évben egy-egy hívószó köré szerveződnek.

A hatodik szobortárlat október 6-ig tekinthető meg Szentendrén.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés