bezár
 

film

2023. 09. 16.
Ingyenesen megtekinthető A titokzatos stylesi eset
Lichter Péter avantgárd Poirot-filmje Mácsai Pál főszereplésével készült
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingyenesen elérhetővé vált a YouTube-on és a Vimeón A titokzatos stylesi eset című avantgárd krimi. A filmet 2022 nyarától havi rendszerességgel vetítették a Bem moziban, a nemzetközi közönség pedig februárban, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon találkozhatott vele.

A Lichter Péter rendezésében és Kránicz Bence forgatókönyvéből készült egész estés film állami támogatás nélkül, több mint száz némafilm képi anyagának felhasználásával jött létre. A film főszereplője Mácsai Pál, producere Hegyesi Fanni, sound designere Kovács-Vajda Bence volt.

A titokzatos stylesi eset

Jelenetkép a filmből

Több külföldi szakmai lap, például a Little White Lies és a Filmmaker Magazine is méltatta A titokzatos stylesi eset ötletességét és a regény adaptációjának újszerűségét. Itthon Nagy V. Gergő így írt róla a Filmvilág folyóiratban:

„Ez az öröm Poirot örömére hasonlít – sugallja Lichter, aki a játékos machinálást, a képek és korszakok felszabadult vizsgálatát (meg a befogadás aktusát) egyfajta nyomozássá transzponálja, vagy akként értelmezi. „Új és új rendszerbe illesztem [a kérdéseket], míg a lehetséges válaszok, mint a kirakósjáték fogacskái, egymásba nem kapaszkodnak” – zengi el Mácsai egy ponton Poirot ars poétikáját, ami jelen esetben a képalkotói logikára is érvényesnek látszik: Lichter műve maga is egyfajta film- és médiatörténeti kirakósnak hat. A videójátékok és az olcsó digitális effektusok úgy bontják szét, írják felül és alakítják át a múltból megidézett filmek képeit, mint ahogy maga Hercule Poirot bánik a valóság tényeivel: az önkényes, kubista mozikollázs a módszeres analízis eszközének látszik, a régivágású nyomozás pedig a költői igazságok keresésének. Lichter filmje végső soron azt bizonyítja, hogy a rendszerező elemzés és a jókedvű kutatás járulékosan költészetet teremt, sőt, talán egylényegű vele – s ez aligha meglepő egy olyan író-beszélő-tanító filmestől (franciául így hívnák: l’homme cinéma), aki az eddigi pályaíve alatt görbe hidat vert a verseskötet, a szaktudomány, a legkommerszebb tömegfilm és az legabsztraktabb avantgárd közé, mert a szélsőségek szabad montázsában ismerte föl a tudás (vagy a szépség) ígéretét.”

Az avantgárd krimi már bárki számára elérhető ingyen a YouTube-on:

És a Vimeón:

Forrás: a produkció

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés