bezár
 

színház

2023. 09. 18.
Circus Museum Flash N.002: Rob Mulder Collection, Hoek – Budapest
Kiállítás a Fővárosi Nagycirkuszban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Circus Museum Flash N.002: Rob Mulder Collection, Hoek – Budapest című időszaki kiállítást Fekete Péter főigazgató nyitotta meg a Fővárosi Nagycirkusz utolsó alkalommal bemutatott, A sztyeppe illata című előadásának szünetében. A főigazgató a közönség jelenlétében, a nézők segítségével számolta össze azt az 1200 könyvet, amely mostantól Rob Mulder gyűjtemény címmel a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum első nemzetközi gyűjteményi egységének részét képezi.

A Circus Museum Flash N.002: Rob Mulder Collection, Hoek – Budapest című villámkiállítással a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkatársai méltó emléket kívántak állítani Rob Muldernek, akinek szándéka az volt, hogy az élete során összegyűjtött cirkuszi gyűjtemény maradjon egyben, egy arra méltó helyszínen. Négy gyermeke közösen döntött úgy, hogy a cirkuszi hagyaték cirkuszi intézményhez, ne pedig magángyűjtőhöz kerüljön.

Szkéné színház

Hatalmas megtiszteltetés, hogy a család a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeuma számára ajánlotta fel a teljes gyűjtői hagyatékot, méghozzá oly módon, hogy hozzáférhetővé és kutathatóvá váljon a nyilvánosság számára. Rob Mulder holland cirkuszbarát, kutató és gyűjtő élete során összegyűjtött gazdag cirkusztörténeti gyűjteményét a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai 2023. augusztus 19-én vették át a család tagjaitól a hollandiai Hoek-ben.

A gazdag gyűjtemény közel 40 doboznyi rakomány lett, amelyet Joó Emese múzeumvezető, Hidvégi Petra múzeumi asszisztens és Eötvös Susy nemzetközi cirkuszi menedzser csomagolt be, szállított Budapestre, és helyezett el a múzeumi és könyvtári raktárakban.

A gyűjtemény első nyilvános bemutatóját nemcsak a Fővárosi Nagycirkusz közönsége láthatta, az interneten élő streaming adásban követhette bárki az eseményt, amely online utólag is visszanézhető.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés