bezár
 

art&design

2023. 09. 21.
Women Power in Comics
Női művészek a képregényben és a képregényért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A ‘Women Power in Comics’ (WOMCOM) Horvátországból, Görögországból, Magyarországról, Montenegróból, Szerbiából és Szlovéniából hoz össze partnereket azzal a céllal, hogy erősítse a női művészeket, és elősegítse láthatóságukat és képviseletüket. A projekt emellett felhívja a figyelmet a képregényben megjelenő nők ábrázolására is.

Magyar partnerként a Bakelit Multi Art Center Alapítvány vesz részt az együttműködésben, akik a WOMCOM keretében arra hívtak meg 12, pályázat útján kiválasztott művészt, hogy rövid képregényeket készítsenek a zánkai rezidencia során szeptember 17. – október 1. között. A művészeknek a felkért, meghívott mentorok visszajelzést adnak, a kész munkákat utazó kiállításokon mutathatják be és nem utolsó sorban egy kreatív regionális hálózathoz csatlakozhatnak.

A WOMCOM felhívás alapján bárki pályázhatott, aki képregényeket, zine-eket, webes képregényeket, mangákat vagy illusztrációkat készít. Aki szerint a képregény hasznos ahhoz, hogy felfedezzük a nők erejét és meséljünk a nőkről. Aki, elégedetlen azzal, ahogyan a nőket ábrázolják a mainstream képregényekben és a popkultúra termékeiben, különösen Dél-Kelet-Európában. Aki hozzá akart járulni ezen kép megváltoztatásához és nem utolsó sorban aki, arra használja a képregényt, hogy a patriarchátus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a társadalmi egyenlőtlenség egyéb kapcsolódó formáinak megváltoztatására tegyen kísérletet. 

Ráadásul utazni is szeret és találkozni hasonló gondolkodású művészekkel.

A teljes WOMCOM projekt és együttműködés két évig tart (2023 – 2024) és az alábbiakat tartalmazza:

Kéthetes rezidenciák, együttműködő és közösen alkotó terekként, amelyek egyenként 12 pályázót (többségükben nők) hoznak össze mentorok irányítása alatt. A WOMCOM négy rezidenciát kínál különböző programokkal. Így:

Utazó kiállítás mutatja be a rezidenciákon készült munkákat. Az alábbi fesztiválok fogadják be az eseményt: PesText Fesztivál, Budapest; Tinta Fesztivál, Ljubljana; OHOHO Festival of Comics and Street Art, Zagreb; Novi Sad’s Comic Book Weekend in Novi Sad; Stripovanje Festival in Budva, Montenegro.

Nyomtatott antológia a rezidenciák alatt készült munkákból, ami a WOMCOM kétéves projekt végén jelenik meg.

WOMCOM Digitális Platform, amit a partnerek a művészek számára és a művészekkel együtt fejlesztenek ki, hogy kommunikálják a projekt eredményeit, és a résztvevő országok női képregény művészeinek láthatóságát szolgálja.

Rezidencia Zánka (Balaton) és Budapest, Magyarország

2023. Szeptember 17 – Október 1., Zánka (Balaton) és Budapest, Magyarország

A program mentorai: Hegedűs Márton és Szép Eszter

Hegedűs Márton képregény művész, grafikus és animációs filmrendező Budapesten, Magyarországon. Vezető folyóiratok, gyermekkönyvek és tankönyvek illusztrátoraként és tervezőjeként dolgozott. Saját animációs kisfilmjei mellett alkalmazott animációkat készít televízió és színházak számára. Számos képregény sorozatot készített nyomtatott és online médiának. 2012-ben megjelent Slussz Kulcs Klán című képregénye az Év Grafikus regénye díjat nyerte el. Koordinátor/moderátorként és zsűritagként dolgozott animációs és képregény művészeti versenyeken. Rendszeresen tart képregény készítési kurzusokat, amelyeken a szakmai tudást a hallgatók kreativitására és egyéniségére összpontosítva kívánja ötvözni.

https://martonhegedus53.wixsite.com/hegedusmarton

https://martonhegedus53.wixsite.com/kepregeny

Szép Eszter a képregények népszerűsítéséért és előmozdításáért dolgozik különböző szerepekben. Képregényt, vizuális kultúra tanulmányokat és kreatív írást tanít a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) és a budapesti Milestone Institute of Advanced Studiesban. Nagyon büszke a tanítványaira. Két publikációt szerkesztett tanítványai képregényeiből (Igaz volt egyáltalán?, 2022; Régen könnyű volt, 2022). A Nemzetközi Képregényfesztivál Budapest igazgatója, és általában ő szervezi a következő rendezvényt, legyen az kiállítás vagy beszélgetés. 2023-ban a Mahmoud Kahil Arab Comics Award zsűrije, és immár közel egy évtizede a magyar képregény díjak éves bírálója. Gyakran ír képregényekről nemzetközi és magyar honlapoknak, és a Képregények és a Test: Rajz, olvasás és sebezhetőség című könyv szerzője (Ohio State University Press, 2020). Itt találtok további információt: eszterszep.com és Instagram @szep__eszter .

Projektmenedzser: Ladjánszki Márta kortárs koreográfus és táncművész, az L1 Egyesület művészeti vezetője, a Bakelit MAC nemzetközi kapcsolattartója.

A magyarországi rezidencián résztvevő és kiállító művészek:

Benczédi Anna Júlia (H/RO), Sara Dervanović (MNE), Silva Dervanović (MNE), Helena Klakočar-Vukšić (SLO), Ivana Geček (CRO), Georgia Kalogeropoulou (GR), Dora Kaštrun (SLO), Petja Kolenko (SLO), Anamarija Kvas (CRO), Larisa Ackov Palić (SRB), Tóbiás Tamara (H), Jovana Vuković (SRB)

A rezidens művészek munkájából Szeptember 30-án 16.30-kor nyílik meg a kiállítás (a PesText keretében) egy különleges helyszínen, a Bakelit Multi Art Center-ben. 

Helyszín: 1095, Budapest, Soroksári út 164.
 

Tudj meg többet rólunk és a projektről:

BAKELIT MULTI ART CENTER

web-site: https://bmac.hu/en/

FB: https://www.facebook.com/bakelitmac/

insta: https://www.instagram.com/bakelit_multiartcenter/

youtube: https://www.youtube.com/@BakelitBudapest/videos

 

WOMCOM – Women Power in Comics

web-site: https://womcom.io/about-us/

FB: https://www.facebook.com/womcom.power

insta: https://www.instagram.com/womcom.power/

A Women Power in Comics (WOMCOM) az Európai Unió Kreatív Európa Program 2021-2027 társfinanszírozásával jött létre (Projekt azonosító: 101099913).

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés