bezár
 

art&design

2023. 11. 24.
Wolsky András nyerte el elsőként a Konok-Hetey Művészeti díjat
A díjat szerdán szerdán adták át a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wolsky András kapta meg elsőként a Konok-Hetey Művészeti Díjat, amelyet szerdán adtak át a Ludwig Múzeumban. A nyertes 300 ezer forint jutalmat is átvehetett az alapítvány jóvoltából, továbbá Botos Péter üvegművész felajánlásából egy vándordíjat is kapott.

A Konok-Hetey Művészeti Alapítvány, amely kiemelt feladatának tartja az alapító művészek - Konok Tamás és Hetey Katalin - életművének gondozása mellett a tehetséges kortárs képzőművészek bemutatását és támogatását, 2023 nyarán írt ki pályázatot harmincöt évnél idősebb alkotók számára. A szeptember 8-án lezárult pályázaton olyan festőművészek vehettek részt, akik a geometrikus-konstruktív-konkrét irányzatok képviselői, valamint akiknek újító munkái gazdagítják a művészeti szcénát - emlékeztettek a közleményben.

Wolsky András mint festő szokatlan eszközöket használ: térképet, dobókockát és színekkel, irányokkal, méretekkel, arányokkal és szögekkel megfeleltetett számkódot, melyekkel automatikus képpé alakítja saját mindennapi világában szerzett tapasztalatait, élményeit, valamint reflexióit és ismétlődő cselekedeteinek valós mozzanatait - fogalmazott méltatásában N. Mészáros Júlia művészettörténész.

Művei megalkotásához a lehető legegyszerűbb nyelvet használja - derékszögben vagy más szögben elforduló színes sávok, eltérő vastagságú vonalak, geometriai alakzatokat, síkokat körülíró irányváltások, geometrikus elrendezés. A "képcsinálás" szabályait, azaz a választás konkrét lehetőségét és az összes lehetséges kombinációt azonban személyes alkotói elvek, egyéni művészeti normák határozzák meg és tartják szigorú korlátok között - tette hozzá N. Mészáros Judit.

Wolsky András 1969-ben született Budapesten. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte festészet, intermédia, valamint posztgraduális festészet szakokon. 1996-ban megkapta a Párizsi Magyar Intézet Artist in Residence ösztöndíját. 2000-ben elnyerte a Strabag Festészeti I. díjat, 2001-ben a Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíját. 2002-ben Barcsay-díjjal jutalmazták. Művei több rangos hazai és külföldi köz- és magángyűjteményben megtalálhatók, például a budapesti Ludwig Múzeum vagy a Paksi Képtár kollekcióiban - olvasható az összegzésben.

Fotó:fotó: Nők Lapja Enteriőr Magazin, Kovács Szilvia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés