bezár
 

zene

2023. 12. 07.
Születésnapi koncerttel köszönti alapítóját a Budapesti Vonósok a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi koncertet ad alapítója és művészeti vezetője, Botvay Károly Kossuth-díjas csellóművész 91. születésnapja alkalmából a Bartók-Pásztory-díjas Budapesti Vonósok Kamarazenekar december 28-án a Zeneakadémián.

Az immár hagyománnyá vált esemény idei szólistája a többszörös versenygyőztes, nemzetközileg is elismert fiatal csellóművész, Kokas Dóra. Az együttes koncertmestere Pilz János - olvasható a zenekar kedden MTI-hez eljuttatott közleményében.

Közölték, hogy a Liszt- és Kossuth-díjas Botvay Károly eddig negyvenhat évet töltött a Budapesti Vonósok élén és hatezer koncert adott öt kontinensen. 

A közleményben Fülei Balázs zongoraművészt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárát idézik, aki az idei Weiner Leó-emlékdíj átadásakor azt mondta: "Szerencsésnek mondhatja magát mindenki, aki Botvay tanár úrnál tanult vagy tanul éppen most. Ízlésvilága, értékrendje jelenné teszi a múltat, termékeny keretet ad a jövőnek". 

Az alapító művész tanárai között tudhatta Friss Antalt, Banda Edét, Weiner Leót és Mihály Andrást, tagja, majd szólócsellistája volt a Magyar Állami Operaház zenekarának, muzsikált a Bartók, a Végh és az Új Budapest Vonósnégyesekben, valamint kamarazenére tanította a zeneakadémistákat.

A koncert további érdekessége, hogy Kokas Dóra csellóművész azzal a csaknem 300 éves csellóval lép színpadra, amelyet 1977-ben Botvay Károly választott ki a Bartók Vonósnégyes tagjaként. A Magyar Állam a tulajdonában lévő, Domenico Montagnana által 1730-ban készített híres mesterhangszert 2021 novemberében ítélte oda Kokas Dórának.
A koncert műsorán elhangzik Mozart C-moll adagio és fúga, Schumann A-moll csellóverseny című műve és Brahms 1. (B-dúr) vonósszextettje.

Képek forrása: Budapesti Vonósok / Budapest Strings Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés