bezár
 

zene

2024. 03. 08.
Kétszázadik mesterkurzusát tartja a Fesztivál Akadémia Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétszázadik mesterkurzusát tartja a Fesztivál Akadémia Budapest A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumában tartja kétszázadik mesterkurzusát március 9-én a Fesztivál Akadémia Budapest. A nyilvános és ingyenes rendezvényen hét neves tanár óráin összesen hatvan diák vesz részt.

A Fesztivál Akadémia Budapestet kilenc éve alapította Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész azzal a céllal, hogy egy nemzetközi, komplex, magas színvonalú zenei műhelyt hozzanak létre - fesztivált és mesterkurzusokat -, mely szervesen kapcsolódik be a nemzetközi klasszikus zenei életbe.

prae.hu

A kezdeményezés kiemelt programja a FAB Országjáró Mesterkurzusok, melyek három évvel ezelőtt indultak, mára pedig már rendszeresen, hetente akár több kurzussal is várják a FAB művészei Magyarországon és a határon túli magyar területeken a diákokat.

A "FAB Masterclasses" részeként hazánk nemzetközi hírű szólistáitól, neves professzoraitól egyéni mesterkurzust kapnak a diákok, és a tanárokat is bevonják a közös műhelymunkába. 2022 óta országszerte több, mint negyven különböző intézményben, több, mint ezer egyéni órára került sor, több mint negyven művész részvételével.

"A Fesztivál Akadémia Budapest keretében három éve hoztuk létre és folyamatosan fejlesztjük a mesterkurzusok és versenyek rendszerét, és mint egyféle »köldökzsinór-hálózat« az egész országban és a határainkon túli magyar lakta területeken szorosan együttműködünk az alap- és középfokú intézményekkel" - idézi a közlemény Kokas Katalint, a FAB egyik alapítóját, aki hozzátette, egyre szélesebb körben ismerik meg a hazai pedagógusokat, a legtehetségesebb tanárokkal pedig rendszeres műhelymunka-kapcsolatban vannak.

Szombaton, a kétszázadik FAB mesterkurzuson olyan neves tanárok óráin vehetnek részt a diákok, mint Szászné Réger Judit (hegedű), Petőfi Erika (hegedű), Ácsné Szily Éva (hegedű), Kokas Katalin (hegedű), Kardosné Kemény Krisztina (cselló), Kokas Dóra (cselló), valamint Pleszkán Marianna (cselló).

Az órák az érdeklődők számára is nyitottak és ingyenesen látogathatók.

A Bartók Konzervatóriumban szombaton, a 200. mesterkurzus délelőtti és délutáni oktatásainak szünetében, 14-15 óra között ünnepélyes koncertre és szakmai kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amikor átadják a résztvevők elismerő okleveleit is.

A Fesztivál Akadémia Budapest rendszerében a mesterkurzusokat szervesen egészítik ki a versenyek, három lépcsőben. Áprilisban és májusban kerül sor a FAB II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatóra a 6-16 éves korosztály számára. A tehetségesebbek továbbjutnak a FAB III. Nemzetközi Hubay Jenő Hegedűversenyre, mely már a V4-ek és a környező országok 22 éves kor alatti hegedűs diákjainak szól. A FAB versenyek legmagasabb szintje az V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, ahová az egész világról érkezhetnek 22 év alatti diákok, akik három fordulóban mérik össze tudásukat, idén július 4. és 14. között.

A FAB mesterkurzusokról és versenyekről bővebb információk a www.fesztivalakademia.hu weboldalon találhatók.

Kép forrása: Festival Academy Budapest

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés