bezár
 

art&design

2024. 03. 11.
Aknay János születésnapi kiállítása Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aknay János születésnapi kiállítása Szentendrén Aknay75 címmel nyílt kiállítással köszöntötték Aknay János festőművészt születésnapja alkalmából a szentendrei MANK Galériában március 8-án.

Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő szavait Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár tolmácsolta. "Mindig is úgy gondoltam, hogyha az ember rátalál a Jóisten által számára kijelölt ösvényre, akkor az útjába kerülő akadályok leküzdése már nem is tűnik olyan nehéz feladatnak" - írta levelében a miniszterelnök.

Orbán Viktor köszöntőjében kiemelte, Aknay János olyan alkotó, aki nemcsak megjeleníti absztrakt festményei geometrikus, jelszerűen tömör, akár szakrális formáiban a kollektív emlékezet kódolt tartalmait, hanem a művészeti közéletben vállalt aktív szerepével is sokat tesz azért, hogy a magyar kultúra még több értékkel gazdagodjon. "Engedje meg, hogy a születésnapja alkalmából gratuláló családtagok, barátok és pályatársak sorába állva én is tisztelettel köszöntsem, valamint jó egészséget, illetve ihletben, alkotókedvben egyaránt bővelkedő éveket kívánjak önnek" - fogalmazott a miniszerelnök.

Aknay János neve az elmúlt évtizedekben egybeforrt Szentendrével - mondta köszöntőjében Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője. "Ha a társadalom kötőszövete valóban a kultúra, akkor abban Aknay János az egyik legerősebb fonál" - fogalmazott. Aknay János olyan művész, akitől megízesedik a helyi és az országos kultúra, aki örömöt csempész a mindennapokba, a vászonra vitt színekkel és formákkal pedig csendesen, de határozottan alakítja a művészetről való közgondolkodást - tette hozzá az államtitkár.

Rockenbauer Zoltán művészettörténész felidézte, hogy Szentendre az 1970-es években a szabadság szigete volt Magyarországon a művészetszeretők számára. Aknay János a modern szentendrei művészet harmadik nemzedékéhez sorolható - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Vajda Lajos Stúdióban létrejött, sajátos nyelvű nemzedék a mai napig meghatározza Szentendrét és a magyar művészettörténetet is. Az eklektikus társaságban jelen voltak a szürrealizmus és a konstruktivizmus gyökerei. Szerinte a nemzedék introvertáltabb tagjai inkább a konstrukció, a konstruktív, a lírai absztrakció iránt voltak elkötelezettek, és ide tartozik Aknay János is. Rámutatott, hogy a bartóki program búvópatakként tovább élt, és az a fajta motívumrendszer ugyanúgy megjelenik a szürrealista, akcionista társaságban, mint ahogy megjelenik Aknay és mások munkásságában is.

Aknaynál - saját eszköztárába illesztve - ugyanúgy megtalálhatók a sikátoros utcák, a lépcsők, a dülöngélő házak, a templomtorony, az ablak, a kapu, a kereszt, a korpusz, az ikon, mint a nagy elődöknél, és az angyalszárny motívum, ami talán egyik legjellegzetesebb példája festészetének. A mostani kiállítás egy válogatás, melynek gerincét Aknay János festészetének két nagyon fontos eleme alkotja: a konstruktív városképek, valamint az ikon és az angyalok - tette hozzá a művészettörténész.

Az Aknay75 - Aknay János művei a Varga-Balogh gyűjteményben című kiállítás kurátora Bereznai Péter festőművész. A tárlat április 28-ig látható a szentendrei MANK Galériában.

Kép forrása:  MANK Galéria

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés