bezár
 

zene

2024. 03. 19.
Budapesten ad koncertet Tom Morello
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten ad koncertet Tom Morello Budapesten ad koncertet Tom Morello, a Rage Against the Machine gitárosa. Az amerikai zenész szólóprojektjével lép fel a Budapest Parkban július 1-jén.

A heavy metált és a rapet punk rock és funk hatásokkal vegyítő kaliforniai Rage Against the Machine 1991-től megszakításokkal 2024-ig létezett, lemezeikből több mint 16 millió fogyott világszerte, és kétszer kaptak Grammy-díjat.

Tom Morello akkor is folyamatosan aktív volt, amikor a zenekar szüneteltette tevékenységét. A Chris Cornell énekessel összehozott supergroup, az Audioslave 2001 és 2007 között szintén rendkívül sikeres volt, de Morello játszott Bruce Springsteen saját rockegyüttese, az E Street Band turnéin, valamint a Prophets of Rage, illetve a Street Sweeper Social formációban is. Szólóban folk műfajú anyagokat jelentetett meg Nightwatchman név alatt.

Az atmoszférikus torzítások és a lemezjátszó karcolására emlékeztető effektek használata Morello egyfajta védjegyévé vált. Játékával kivívta a Rolling Stone elismerését is, a magazin minden idők 100 legjobb gitárosa között a 26. helyre rangsorolta.

Szólóban Nightwatchman helyett 2021 óta saját nevén alkot, így jelent meg a The Atlas Underground Fire és a The Atlas Underground Flood című albuma is. A lemezeken olyan vendégek szerepeltek, mint Bruce Springsteen, Eddie Vedder, Grandson, Damian Marley vagy a Bring Me the Horizon.

Serj Tankiannal, a System of a Down frontemberével közösen hozta létre az Axis of Justice elnevezésű politikai csoportot, amelynek célja, hogy mozgósítsa a zenészeket, rajongókat és a különböző szervezeteket a társadalmi igazságosságért. "Azzal, hogy megkérdőjelezzük a zene határait és annak korábbi hangzását, felnyithatjuk az emberek szemét, hogy megváltoztassák a társadalom status quóját" – idézte Morellót a szervezők közleménye.

Kép forrása: Tom Morello Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés