bezár
 

irodalom

2024. 05. 27.
Merítés-díj short listen Ughy Szabina Az átlátszó nő című novelláskötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén tizedik alkalommal hozta nyilvánosságra a Merítés-díj a legjobb tíz prózakötet listáját, amelyen a Prae Kiadó szerzője, Ughy Szabina is szerepel tavaly megjelent kötetével.

A Merítés-díj független, a magyar irodalmat szerető olvasók által 2014-ben alapított díj, amit minden évben négy kategóriában ítélnek oda (széppróza, líra, gyermek- és ifjúsági irodalom), és a zsűri díja mellett közönségdíjat is kiosztanak a moly.hu felhasználóinak szavazatai alapján. A díjra az adott naptári évben megjelent első kiadású magyar művek esélyesek. Nevezési folyamat nincsen, a zsűri maga választja ki a szavazásban résztvevő könyveket a lehető legnagyobb teljességre törekedve.

prae.hu

A zsűri döntése alapján a széppróza tízes listán az alábbi könyvek szerepelnek

Bognár Péter: Minél kevesebb karácsonyt (Magvető)
Győrffy Ákos: A csend körei (Kortárs)
Jászberényi Sándor: Mindenki másképp gyászol (Pesti Kalligram)
Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában (Pesti Kalligram)
Milbacher Róbert: Keserű víz (Magvető)
Sándor Iván: Tiltott terület (Magvető)
Szilasi László: Saját élet (Magvető)
Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg (Jelenkor)
Ughy Szabina: Az átlátszó nő (Prae)
Vida Gábor: Senkiháza (Magvető)

Az átlátszó nőről

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön – hogy láthatóvá váljon? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Életük fordulóponthoz érkezik, igényeik lassan nemcsak a környezetük, de saját maguk számára is alig érzékelhetők. A gyermekét elengedni nem tudó rózsadombi anya, a tinderező egyetemista, a depressziós felsővezető, a vidéki pincérlány, a Dubajban szerencsét próbáló zongoratanárnő vagy épp a kiégett szerkesztő ugyan más-más élethelyzetben van, egyvalami mégis közös bennük: már rég nem szabadok. Az átlátszó nő novelláiban krízis nélkül nincs változás. Ahhoz, hogy újra láthatóvá váljanak, hogy ismét ők legyenek saját életük főszereplői, át kell élniük, ki kell hordaniuk szenvedésüket. A jelentéktelenség érzését hátrahagyva erőt kell gyűjteniük életük új fejezetéhez. Ahogy az egyik novella hőse megfogalmazza:

„…mozdulataim szépnek és egészen idegennek tűnnek, mintha hosszú idő után újra látnék egy régi ismerőst”.

Ughy Szabina érzékeny, a lélek rezdüléseit anatómiai pontossággal feltáró írásait a jól adagolt irónia és finom humor oldja.

A kötet megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés