bezár
 

art&design

2024. 07. 04.
Rumi Dreams című videomunkáját mutatja be Refik Anadol a debreceni Modemben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rumi Dreams című videomunkáját mutatja be Refik Anadol a debreceni Modemben Rumi Dreams (Rúmi álmodik) című, nagyszabású, 32 négyzetméteres ledfalat igénylő videomunkáját mutatja be Refik Anadol Los Angelesben élő török digitális/újmédia-alkotó augusztusban Debrecenben, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Refik Anadol a kortárs művészet, a mesterséges intelligencia (MI) által generált immerzív installációk sztáralkotója, először állít ki önállóan Magyarországon.

prae.hu

2023-ban a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává változtatta, ezzel párhuzamosan a művész kavargó, hipnotizáló fényshowját a New York-i MOMA közönsége egy évig csodálhatta, majd év végén Anadol a Grammy-gálát tette felejthetetlenné látványos színpadvilágával - olvasható a közleményben.

Közölték: idén augusztusban Debrecenbe látogat az elismert török multimédiaművész Rumi Dreams című videómunkája. Refik Anadol a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben élő török digitális/újmédia-alkotó, az MI művészeti alkalmazásainak számos nemzetközi díjjal elismert úttörője, a kortárs vizuális művészetek meghatározó alakja.

Nagyszabású alkotásait repülőterektől koncerttermekig, közterektől világhírű kortárs múzeumokig, az észak-karolinai Charlotte-tól, a Velencei Biennálén, Isztambulon és Szöulon keresztül, Melbourne-ig a földkerekség számos pontján mutatták be.

A Rumi Dreams (Rúmi álmodik) című videómunka a 13. században élt Mevlana Jallaludin Rumi perzsa költő, filozófus, tudós és szúfi misztikus emlékére készült. A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet egymással vegyítve magával ragadó élményt teremteni - közölték.

A világhírű török médiaművész Modembe érkező kiállítása az egyik kiemelt eseménye a török-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából meghirdetett török-magyar kulturális évadnak és az 58. Debreceni Virágkarneválnak. A tárlatot augusztus 3-31. között tekinthetik meg az érdeklődők Debrecenben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés