bezár
 

art&design

2009. 10. 05.
Dinoszaurusz, skorpió és meteorit a kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dinoszauruszokra is lehet licitálni a Nagyházi Galéria október 14-i, Első, magyar őslény- és ásványárverésén.
Persze nem élőkre, hanem megkövült csontvázváltozatukra. Ealdó az a teljes dinoszaurusz csontváz, amely a Kréta-korból maradt meg, és a kínai Liao Ning tartományban lelték.

A kisméretű Sinohydrosaurus vízben élt, apró rákokkal, kis halakkal táplálkozott. Aki kedvet kap, hogy megszerezze, 340 ezer forintról licitálhat érte. Egy Jura-kori 13,5x10 centiméteres dino lábnyomhoz már 90 ezer forintért is hozzá lehet jutni. A Cynodonta (kutyafogú, emlősszerű) dinoszaurusz talp- és karomlenyomata is jól kivehető a Perm-kori, Arizonában talált nyom-kövületében. Ha 130 ezer forintért elvihető nem kínál rá senki.

Dínók mellett más ritka, megkövült őslények is kalapács alá kerülnek. Egy késő Jura-kori szitakötő, egy négyszáz millió éves, mára kihalt tengeri skorpió. Ritka példány a Miocén-kori megkövült hiénakoponya, vagy egy nagyméretű ragadozó hal Eocén-kori lenyomata, nem csoda, hogy 260, illetve 240 ezer forintra tartják. Ősemlőskoponyák, rákok, halak, madártollak, ősi tengerililiom-, rovarlenyomatok, megkövült növények teszik ki a 197 tétel egyharmadát.

A további darabok is igen különlegesek. Ásványok, kristályok, naturális és csiszolt ékkövek, sőt vannak még viasz őslényszobrok és úgynevezett türelemüvegek is. Szenzációs darab és ennek megfelelően a legmagasabb, 1,8 millió forintos kikiáltási árat rendelték a Rudabányáról származó réz és malachit kristályképződményhez. A 522 karátos ausztrál nemesopál 750 ezer forintról indul. Ritkaság az a kalcitba ágyazott több mint 100 sylvanit kristály, amelyet 550 ezer forintért vesztegetnek. Aranykristályok Verespatakról, gömbfluoritok Indiából, egy nagyméretű meteorit Németországból, és még számtalan látványos, természetes formájú ásvány és drágakő gazdagítja a kínálatot.

Mind Lenkei Tibor gyűjteményéből való. A kolozsvári kutatóorvos, aki a gyógyítás mellett paleopathológiával, mineralógiával, középkori üvegekkel, üvegzománccal, népi orvoslással és magyar nyelvemlékek kutatásával is foglalkozik, most megválik kollekciója egy részétől, remélve, hogy az a téma szerelmeseihez, avatott gyűjtők kezébe kerül.
A Nagyházi Galéria eme rendhagyó tematikájú árverése előtt, október 13-án a 20. századi művészet köréből rendezi hagyományos aukcióját. Ekkor inkább százezer alatt, de legfeljebb 300 ezer forint körüli árakról licitálhatnak az érdeklődők. A 290 tételben főleg kismesterek munkáival, olykor egy-egy nagy nevű művész rajzával, vázlatával, vagy műhelyében készült darabbal lehet találkozni. Sok az ismeretlen magyar, nagybányai vagy helyhez nem köthető művész alkotása.

Mindkét nap árverési anyaga október 11-ig látható a Balaton utcai Nagyházi Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés