bezár
 

zene

2010. 10. 05.
Ipari legendák Budapesten
Front Line Assembly és Leæther Strip koncert ajánló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ipari legendák Budapesten Október 16-án a dán Leæther Strip és a kanadai Front Line Assebmly teszi tiszteletét Budapesten. Az ipari elektronikus zenei világ két régi motorosa a Black Head Agency jóvoltából lép fel a Diesel Clubban. Amit a két óriás 2010-es lemezturnéja kínál: az eddiginél sokkal technikásabb és dinamikusabb elektronikus darabolás, illetve sokkal finomabb és érzékibb ipari tánchangulat.
A Front Line Assembly (FLA) frontembere, Bill Leeb (aki nem mellékesen a Skinny Puppy tagja volt a 80'-as években, illetve az FLA lényegében egyetlen öröktagja) már az új lemez, az Improvised Electronic Device beharangozásakor is sokkal energikusabb és táncolhatóbb lemezt ígért. Nos, ezt nem csak az album bizonyítja, de az annak apropóján született világturné is, amelynek eddigi beszámolóit áttekintve biztosak lehetünk abban, hogy valóban izzasztóan mozgalmas koncert elé nézünk. Hogy azonban ne csak a rajongóknak beszéljek, álljon itt egy rövid áttekintés az ipari zenék avatatlanjainak is – pontosan miben áll az FLA, illetve a Leæther Strip ereje.

FLA

Az FLA sikeresen ötvözi a mindenki által ismert, relatív könnyen táncolható, tört elektronikus düccögést a jóval szofisztikáltabb, elvarázsolt szintetizátorzenével. Így a zene rendkívül megmozgató táncpadgyilkos alapja sose veszti el élvezhetőségét, nem válik öncélú kattogássá, így unalmassá sem. A 86'-tól létező formációnál korszaka válogatja, hogy éppen milyen arányban variálják az ipari szcéna bevett zenei trükkjeit, de egy biztos: a piszkosan zajos, mechanikusan organikus, futurisztikus légkör az FLA egyedülálló védjegye. A továbbiakért pedig illik a koncerten is megjelenni – kedvcsinálónak íme az együttes 2010-es turnéjához készített bemutatkozó videó:

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ox0UOk7QpR4?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Ox0UOk7QpR4?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Front Line Assembly bemutatkozó

A Leæther Strip másképp tekinthető különleges előadónak: a zene jóval agresszívabb, minden elektronikus ütem úgy robban, mintha bomba volna, a csattogó dobalap pedig olyan militánsan szigorú, hogy mezei diszkós minden bizonnyal félelmetesnek is találná. A 22 éves dán legenda egyébként 2010-ben több új felvétellel örvendeztette meg közönségét, ezek közül tán legfigyelemreméltóbb a Mental Slavery, mely az említett FLA lemeznél jóval sötétebb hangulatú. Ez a borongós légkör egy furcsán a 80'-as évek végére emlékeztető reaver-légkört kelt, mely legalább annyira teszi kellemesen különccé az együttes új fogását, mint a megszokott elemek ügyes újrahasználása az FLA lemezét. Megjelenését tekintve a zenéhez méltóan egyenes és szigorú küllemű predátor-formációról van szó, amely szókimondó, helyenként politikai tartalmú (anti-fasiszta) szövegeiről is ismert. Hogy a leendő koncertezők tudják, mire kell okvetlen ellátogatniuk, alant hallgatható meg a Leæther Strip egy különösen jól sikerült száma:

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/HWEiFxAyQIw?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/HWEiFxAyQIw?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Leaether Strip - Don't tame your soul

Hogy az este még kerekebb legyen, mindemellett Budapesten köszönthetjük a mind.in.a.box nevű osztrák formációt. A fentieknél jóval szervesebb, inkább retrohangzású formáció a számítástechnika első korszakának és a tiszta elektronikus hangzás nagy szerelmese – 8 Bits című számuk magáért beszél.
 
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GoGpLl-SUfk?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GoGpLl-SUfk?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

mind.in.a.box - 8 Bits

Ezek után nincs más hátra, mint nyakunkba venni a várost a megfelelő napon. Találkozunk a koncerten, 2010. október 16-án, a Diesel Clubban!

Jegyek kaphatók:
  • a Metro-nóm hanglemezboltban,
  • a WAVE-ben,
  • valamint a Petőfi Csarnok jegypénztárában
  • Internetes jegyrendelés: link
nyomtat

Szerzők

-- Sárosi Ádám --


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés