bezár
 

art&design

2017. 06. 26.
Megszínesített napfény
Róth Miksa jubileumi kiállítása Sepsiszentgyörgyön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megszínesített napfény Megszínesített napfény címmel nyílik kiállítás június 26-án 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Köntés Pincegalériában. A tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról. A kiállítást Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke és Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója nyitja meg. A kiállítás kurátorai: Bodnár Zita és Gellér Katalin.  

Róth Miksa a 20. század egyik legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Már életében is kivételes tehetségként tartották számon, sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, a Fageborg kirkét, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, a Teatro Nacionalt Mexico Cityben, valamint ő tervezte a város másik büszkeségét, a kristályfüggönyt is, amelyet a Tiffany cég készített el.

Róth Miksa a magyar ólombetétes üvegablak-művészet legismertebb magyar műhelyének vezetője volt. Az Kiegyezés után sorra épülő, új gazdasági és közigazgatási funkciókat kiszolgáló épületekbe, kulturális és szórakoztatási központokba, illetve bér- és magánházakba olyan műalkotás-értékű üvegablakokat tervezett, melyek hűen fejezték ki azok jelentőségét és funkcióját.

A Róth-műhely sikerének titka mindenekelőtt a kiváló minőségben, a magas technikai színvonalban keresendő. A Tiffany-féle üvegből készült munkáival a világhírű alkotó megújította a magyar üvegablak-művészetet és mozaik-tervezést. Róth Miksa kiváló kapcsolatot tartott fenn az építészekkel, például Steindl Imrével, Maróti Gézával, Horti Pállal, illetve az üvegablakokat tervező festőkkel, Székely Bertalannal, Vajda Zsigmonddal és a gödöllői művésztelep vezetőivel.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a Megszínesített napfény című kiállítást Marosvásárhely és Bukarest után Sepsiszentgyörgyre is elviszi, ahol a Balassi Intézet-Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörggyel és a Kovászna megyei Tanáccsal közösen a Köntés Pincegalériában mutatja be a világhírű tervező munkásságát. Felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek idézik fel a műhelyben készült sokszínű alkotásokat. A Róth Miksa-életpálya főbb szakaszait bemutató tárlaton olyan alkotások is szerepelnek, melyeket a művész a kor kiemelkedő festőivel közösen készített (például Székely Bertalan, Vaszary János, a gödöllői műhely alkotói stb.).

Mivel az üvegfestmények nagy része olyan helyen van, ahová az érdeklődők csak nehezen juthatnának be (például a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy épp az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében) a tárlat művészi fotók segítségével mutatja be a fentiek miatt „láthatatlan” üvegfestményeket is. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés