bezár
 

színház

2009. 03. 04.
Elmeosztály az amfiteátrumban
Vinnai András Vakondja a Kamrában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elmeosztály az amfiteátrumban Elég igazságtalannak tűnik a bemutató utáni állapotok alapján végleges következtetéseket levonni a Katona József Színház Vakond című előadásáról – még sokat csiszolódhat a hónapok múltával. Az viszont már most is biztos, hogy érkezik egy szemész egy vidéki elmeosztályra, akit az odaúton és a helyszínen is különös dolgok fogadnak.
Szkéné színház
Itt mindenki őrült – de azért végül is nem. Vagy tulajdonképpen itt mindenki normális – kivéve, ha a mélyére nézünk a dolgoknak. Nem tudom, melyik állítás áll közelebb az igazsághoz Vinnai András új, Vakond című darabjában. Azt mindenesetre már a Hétköznapi őrületek előadásnál is láthattuk, hogy Gothár Péter vonzódik a „különös” emberekről szóló történetek rendezéséhez. Most sem tesz másképp, ráadásul az egész kétfelvonásos opusnak ezeket a furcsa embereit közel és egy szintre hozza – velünk. Vagy hozzájuk emel minket, nézőket: a színpadon foglalunk ugyanis helyet mi magunk is, körben, mint egy amfiteátrumban.

Talán nem is két felvonás, hanem jelenetek sora ez, két részben. Az, hogy az erősen epizodikus darab nem állt össze, mondom, talán javul az idő során. Hogy a mai kor divatját itt is láthatjuk (a nézők is a deszkákon ülnek, körbeülnek, és kis, kör alakú térben láthatják a művet), az engem önmagában nem dob fel, újdonságnak se tartom már. De ebben az előadásban éppen, ha másért nem, a Vakond nevű lény körbe-körbegurulását a hordágyon jól szolgálta. Mi több, ezt a rejtélyes, kataton figurát nagyon szemléletesen hozza Fullajtár Andrea; a maga mozdulatlanságával, fejtartásával kifogástalanul játszik. És ez többé-kevésbé a többiekre is igaz, Pelsőczy Rékára, Lengyel Ferencre, Dankó Istvánra, Kocsis Gergelyre, és még sorolhatnám. Sőt még az is lehet, hogy Hajduk Károly is tetszett volna, ha nem most is, mint általában, Portugálnak látom őt.

Fekete Ernő, Kovács Lehel (Forrás: PORT.hu / Martincsák István)

Persze az is kérdés, hogy a Katona József Színház (amelynek a Kamrája adott az afféle alternatívabb előadásokra és a nézők terének változatos felállítására) ezúttal miért a nagyszínpadán vitte színre a művet. No, de vitte, ahol vitte, a rendező tervezte díszlet ötletesnek bizonyult elhelyezésének közhelyessége ellenére. A kört négy átlátszó tolóajtó negyedelte, ha nem létező gombok megnyomásának imitációjával összehúzta azokat a zártosztály adott orvosa. Nehézkes viszont a mozgás-mozgatás, így az elején még idegesítő, enyhén erőltetett, felesleges. Ez az üresnek tűnő és az előadás folyamatának szétesését eredményező ajtótologatás még mehet flottabbul, sőt a későbbiekben hátha megoldják, hogy jobban ki legyen használva. Annál is inkább, mert az előadás második felére kellemesen zártságot keltővé, fojtogatóvá, mondhatni funkcionálissá válik. Kellemesen fojtogató, mint a többször is ömlő benzin és mint a darabzárás, ami fojtogat, de nem fojt: az orvosnak nem sikerül meghalni – senki sem segít neki. Nem is csoda, hiszen ebből az életkörből nem lehet kilépni. Csak körbe-körbe…

Forrás: PORT.hu / Martincsák István

Mindenképpen a darab előnyének mondható annak finom szellemessége. Benzines gyilkos, furcsa családtagok, zsaroló beteg, és még sorolhatnánk, ki mindenkitől származnak végre valós poénok, nem szimpla szóferdítésekből, úgynevezett szóviccekből, és nem is primitív helyzetkomikumból adódó gegek, hanem az a humor, amely informál és jellemez is egyben. Mert a színpadon kicsit mindenki hülye. Vagy kicsit normális.

Vinnai András: Vakond

Jeff Dawson, szemészorvos - Hajduk Károly
Sarah Dawson, Jeff felesége - Rezes Judit
Danny Dawson, Jeff fia - Dankó István
Julie Dawson, Jeff lánya - Tenki Réka
Mihail Gromov, pszichiátriai ápolt - Fekete Ernő
Sandra, Gromov lánya - Jordán Adél
Vakond, Gromov szobatársa - Fullajtár Andrea
Dr. Brown, a kórház igazgatónője - Pelsőczy Réka
Bob Tucker, a város serifje - Elek Ferenc
Nick, a kórház biztonsági főnöke - Kocsis Gergely
Gloria Mitchel, ápolónő - Pálmai Anna
Buck Mitchel, Glória férje - Kovács Lehel
Angelica, szökött elmebeteg, betegszállítónő a kórházban - Lengyel Ferenc

Díszlet: Gothár Péter
Jelmez: Herédi Mónika
Dramaturg: Morcsányi Géza
A rendező munkatársa: Tóth Judit

Rendező: Gothár Péter

Bemutató: 2009. február 15.
Katona József Színház
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mátrai Diána Eszter --

Budapesten születtem, itt végeztem angol, magyar és színházi dramaturg szakot. 2008 óta vezetem a prae.hu színházi rovatát. Szeretem Mozartot, Shakespeare-t, a somlói galuskát és a világbékét. S hogy magamról is mondjak pár szót: távol áll tőlem az önirónia.


További írások a rovatból

Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában
színház

Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon! Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon!
Egy méhkaptár traumatikus hétköznapjainak krónikája – A méhek istene a Kolibri Pincében
A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában

Más művészeti ágakról

Gyöngyössy Bence: A feltaláló
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról
irodalom

Múlt időben a JAK-ról Múlt időben a JAK-ról
Késelés villával a Nyitott Műhelyben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés