bezár
 

színház

2007. 01. 31.
Felhőkkel táncoló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felhőkkel táncoló Ezt nem hiszem el. Még mindig csönd. Nem villódznak fények, és nincs zene. Azaz mégis. Lihegésekből, a test és a föld összecsattanásából, sportcipő nyikorgásából. Ez minden. Rugaszkodjunk el. Rugaszkodnánk, de nem ereszt. Hull a hopp. Esik a test. De az is lehet, hogy felfelé röpül. Szász Dániel a gravitációval küzd.
Egy férfi fekszik a földön. Oda van tapadva minden porcikájával. Generálpauza hosszú percekig. Aztán egyet rándul a test, s a rezgés végighullámzik a testén. Aztán még egyet. Tehát ver a szíve. (Közönség-sóhaj.) Nem vért, hanem elektromos impulzusokat pumpál a szív-motor, és az energia végigjárja az addig merev táncost. Átlót képez a mozdulatokban, összehangolja a mozgásokat. Most már földön kúszik, akár a gyermek, amikor először fedezi fel magának a teret. Fel kellene állni, le kellene győzni a gravitációt. Egyelőre azonban vastest, mágnes-vonzásban.

Szkéné színház

Ha megemelem a karom, akkor mi van? És ha a lábamat is fellököm? Te jó ég, ez megy, menni fog, érzem, csak újra kell próbálni!

Fotó: Dusa GáborA szökellések egyre gyorsuló ritmusában alig pihen. Mind magasabbra emelkedik, nem kíméli magát, az ugrások egymásutánja közti pillanatnyi mozdulatlanságban kicsavarodik a teste. Hová akar eljutni? Már a felhőkkel táncol. Le akarja győzni a függést: a gravitációt, amely a földhöz láncolja. Minél többet fal fel a légből, annál nagyobb az ereje. Végül sikerül talpra állni, ám az efelett érzett mámor nem tart sokáig. Mintha minden erőfeszítésének fáradtsága egyszerre érné utol. Állva elalszik, teste elveszíti tartását. Mielőtt újra földre zuhanna, felpofozza magát. (Kacag a publikum. Négyszer egymás után – a pofonok számával egyenes arányban. Kenyér és cirkusz… örökbecsű megállapítás.) A felismerés, hogy állva maradni sem olyan nagy kunszt, újabb tettekre ösztönzi. Ha a mozgás iránya eddig a fent volt, akkor most a jobb hátsó sarokban csendben meghúzódó pecsétnyomóra terelődik a figyelem. Húzzák-vonzzák egymást, ő és a bélyegző, már-már majdnem megérinti, azonban az utolsó pillanatban mindig visszakozik. Mit akar a tárggyal?

Megtegyem? Ne tegyem? Ha megteszem… Megteszem!

Zajtalan veti le ruháit. Mindennemű függéstől megszabadul. Végül eldobja magától mindazt, amiért addig küzdött: a szabadságot. Meztelen testét a fölhöz rögzíti, a bélyegző minden egyes csattogása egy-egy szög, amellyel a földhöz ragasztja magát. Weöres Sándor jut eszembe, és Az élet tanításainak vásárcsarnok-felirata: „Mihelyt nem kell, mindenem a tied”.

Hogy megszerezd a szabadságot, el kell veszítened azt. Ha megszerezted, már nem kell. A Függő embere már nem elsősorban a gravitáció fizikai kiszolgáltatottja, lelkileg igényli a függést, vagy ha úgy tetszik: a valahová tartozást.

Szász Dániel: Függő
Koreográfus, előadó: Szász Dániel
Fény: Szirtes Attila
Fotó: Dusa Gábor

(II. Monotánc Fesztivál, Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza)


(A kritika szerzője a Bárka Hajónapló Műhely 6. tagja)


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szántai Edina --


További írások a rovatból

színház

Görget. Görget. Görget. Görget. Görget. Görget.
Climate Change Theater Action Budapesten
színház

Intellektuális játékfutam Intellektuális játékfutam
Thomas Mann Tonio Krögere a Fészekben
színház

Mire jó a dramaturg? Mire jó a dramaturg?
Dramaturgkonferencia Radnai Annamária emlékére
színház

Két óra Madách bonctermében Két óra Madách bonctermében
Interjú Visky Andrással, az előadás dramaturgjával

Más művészeti ágakról

Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde
irodalom

Valami frappáns cím Valami frappáns cím
Mondatok a csodálkozásról – B) kritika


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés