bezár
 

színház

2007. 01. 31.
Felhőkkel táncoló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felhőkkel táncoló Ezt nem hiszem el. Még mindig csönd. Nem villódznak fények, és nincs zene. Azaz mégis. Lihegésekből, a test és a föld összecsattanásából, sportcipő nyikorgásából. Ez minden. Rugaszkodjunk el. Rugaszkodnánk, de nem ereszt. Hull a hopp. Esik a test. De az is lehet, hogy felfelé röpül. Szász Dániel a gravitációval küzd.
Egy férfi fekszik a földön. Oda van tapadva minden porcikájával. Generálpauza hosszú percekig. Aztán egyet rándul a test, s a rezgés végighullámzik a testén. Aztán még egyet. Tehát ver a szíve. (Közönség-sóhaj.) Nem vért, hanem elektromos impulzusokat pumpál a szív-motor, és az energia végigjárja az addig merev táncost. Átlót képez a mozdulatokban, összehangolja a mozgásokat. Most már földön kúszik, akár a gyermek, amikor először fedezi fel magának a teret. Fel kellene állni, le kellene győzni a gravitációt. Egyelőre azonban vastest, mágnes-vonzásban.

Szkéné színház

Ha megemelem a karom, akkor mi van? És ha a lábamat is fellököm? Te jó ég, ez megy, menni fog, érzem, csak újra kell próbálni!

Fotó: Dusa GáborA szökellések egyre gyorsuló ritmusában alig pihen. Mind magasabbra emelkedik, nem kíméli magát, az ugrások egymásutánja közti pillanatnyi mozdulatlanságban kicsavarodik a teste. Hová akar eljutni? Már a felhőkkel táncol. Le akarja győzni a függést: a gravitációt, amely a földhöz láncolja. Minél többet fal fel a légből, annál nagyobb az ereje. Végül sikerül talpra állni, ám az efelett érzett mámor nem tart sokáig. Mintha minden erőfeszítésének fáradtsága egyszerre érné utol. Állva elalszik, teste elveszíti tartását. Mielőtt újra földre zuhanna, felpofozza magát. (Kacag a publikum. Négyszer egymás után – a pofonok számával egyenes arányban. Kenyér és cirkusz… örökbecsű megállapítás.) A felismerés, hogy állva maradni sem olyan nagy kunszt, újabb tettekre ösztönzi. Ha a mozgás iránya eddig a fent volt, akkor most a jobb hátsó sarokban csendben meghúzódó pecsétnyomóra terelődik a figyelem. Húzzák-vonzzák egymást, ő és a bélyegző, már-már majdnem megérinti, azonban az utolsó pillanatban mindig visszakozik. Mit akar a tárggyal?

Megtegyem? Ne tegyem? Ha megteszem… Megteszem!

Zajtalan veti le ruháit. Mindennemű függéstől megszabadul. Végül eldobja magától mindazt, amiért addig küzdött: a szabadságot. Meztelen testét a fölhöz rögzíti, a bélyegző minden egyes csattogása egy-egy szög, amellyel a földhöz ragasztja magát. Weöres Sándor jut eszembe, és Az élet tanításainak vásárcsarnok-felirata: „Mihelyt nem kell, mindenem a tied”.

Hogy megszerezd a szabadságot, el kell veszítened azt. Ha megszerezted, már nem kell. A Függő embere már nem elsősorban a gravitáció fizikai kiszolgáltatottja, lelkileg igényli a függést, vagy ha úgy tetszik: a valahová tartozást.

Szász Dániel: Függő
Koreográfus, előadó: Szász Dániel
Fény: Szirtes Attila
Fotó: Dusa Gábor

(II. Monotánc Fesztivál, Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza)


(A kritika szerzője a Bárka Hajónapló Műhely 6. tagja)


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Szántai Edina --


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
John a Latinovitsban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés