bezár
 

art&design

2011. 05. 19.
A világ legjobb természetfotói Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2010-es év legjobb természetfotóit vonultatja fel a Magyar Természettudományi Múzeumban csütörtökön nyílt tárlat, amelyen mintegy száz fénykép látható. A kiállítás társrendezvénye a fődíjat nyert Máté Bence Láthatatlanul című szatellit kiállítása.
Radisics Milán, a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke megnyitójában kiemelte: a BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum által rendezett fotópályázatot a "természetfotósok Oscarjának" is nevezik.

A megmérettetésre minden évben mintegy negyvenezer kép érkezik a világ mintegy száz országából; Radisics Milán 2006-ban zsűritagként vett részt a pályázat lebonyolításában.

Mint felidézte, a legjobb képekből szervezett tárlat először a Londoni Természettudományi Múzeumban volt látható egy éven keresztül, ezt követően indult el a vándorkiállítás, amelyet egymillió ember néz meg évente. A magyar tárlatra mintegy húszezer látogatót várnak, de bíznak abban, hogy mivel tavaly a magyar Máté Bence nyerte a fődíjat és a legjobb 26 év alatti fotósnak kiírt Eric Hosking-díjat is, ez a szám akár több is lehet.

A kiállításon Haarberg Orsolya Behavazva című képe is megtekinthető: a Norvégiában élő fotós az Állatok a környezetükben kategóriában kapott kiemelt dicséretet.

A digitális és analóg képeket három forduló során szűkítik négyszázra, ezekből kerülhetnek ki a díjazott alkotások. Radisics Milán kiemelte: a tíz-tizenkét kategóriában általában csak egy fődíjat osztanak ki, és csak akkor neveznek meg második helyezettet, ha a zsűri nagyon nehezen tudott dönteni.

A kategóriák fődíjas képeiből választják ki az Év természetfotóját, a kép készítője automatikusan megkapja az Év természetfotósa díjat is. Az elnök bejelentette: a hazai pályázatot már kiírták, nevezni június 10-ig lehet, a díjkiosztót ősz végén szeretnék megtartani.

A megnyitón jelen volt Máté Bence, aki rövid előadásban számolt be a díjazott képek elkészítésének módjáról.

"Mindegy hogy mit, sokkal fontosabb a hogyan" - fogalmazta meg saját ars poeticáját. Elmondta, hogy a képeket Costa Ricában és a brazíliai Pantanal mocsárban készítette 2009-ben. Azért utaztak ilyen messzire, hogy új leseket építsenek a természetfotós turizmus népszerűsítéséért.

A fiatal fotós a természetfotózás legszebb részének azt tartja, amikor a fotósnak kell rávennie az állatokat, hogy azok a képkészítés szempontjából a lehető legjobb pillanatban mutassák meg magukat.
A kiállítás augusztus 22-ig tekinthető meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés