bezár
 

film

2012. 01. 20.
Lengyelország - röviden. Dokumentumfilmek kéthetente a Lengyel Intézetben!
Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lengyelország - röviden. Dokumentumfilmek kéthetente a Lengyel Intézetben! A Lengyel Intézet 2012. januárjától új programsorozattal jelentkezik "Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek kéthetente, csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozitermében.
Mi lengyelek és magyarok, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek a munkásságával, akiket a budapesti Lengyel Intézetben bemutatnak a magyar nagyközönségnek.

Most épp az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnék közelebb hozni mindazokhoz akik beszélnek lengyelül, vagy angolul. Kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozatuk keretében olyan alkotásokkal jelentkeznek mint Jolanta Delewska nagyszerű PO-LIN című filmje, mely a háború előtti lengyel zsidóságról fest hiteles képet, vagy mint A plakát másik oldala (Druga strona plakatu) című film, mely a lengyel plakát történetén keresztül beszél az átalakulásokról, a jelenkori lengyel társadalomról. A program keretében bemutatják továbbá a Komeda. Az élet zenés ösvényei (Komeda. Muzyczne ścieżki życia) című filmet, mely a zeneszerzőről, jazzmanről, de mindenekelőtt a kommunista Lengyelország ellenzéki művészéről szól, valamint a Világhírű lengyelek karrierjei. Sikeresek (Światowe kariery Polaków. Udacznicy) című portrésorozatot, mely olyan lengyeleket mutat be, akiknek „sikerült karriert csinálni” és akik más-más területen, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, úgy mint Agnieszka Holland, Tomasz Stańko és Janusz Kamiński.

A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal vetítik. A belépés díjtalan.

A program:

Január 26.|18.00
PO-LIN / EMLÉKMORZSÁK


A lengyelországi zsidóság élete a két világháború között, soha nem látott archív felvételeken. Jolanta Dylewska, a nemzetközileg egyik legelismertebb lengyel dokumentumfilmes egyedülálló archív felvételekkel, egy letűnt, háború előtti Lengyelországot tár elénk: zsidók és lengyelek, egymással szomszédos falak, egymásba érő otthonok, városka a városka hátán. „Po-lin’ jiddisül annyit jelent: "itt telepszünk le, itt az otthonunk".


Február 9., február 23.|18.00
VILÁGHÍRŰ LENGYELEK KARRIERJEI I-II.

Portrésorozat azokról a lengyelekről, „akiknek sikerült”, akik különböző területeken, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, mint például Agnieszka Holland, Tomasz Stańko, Janusz Kamiński, Yola Czaderska-Hayek, Jan Kaczmarek, vagy Izabella Miko.


Március 8.|18.00
A PLAKÁT MÁSIK OLDALA/ DRUGA STRONA PLAKATU

A film az átalakulásokról, és a múlt napjaink lengyel társadalmára is hatással levő jelenségeiről szól, a lengyel plakát történetén keresztül. Egy Varsóban élő, grafika-szakos fiatal lány szemével fedezheti fel a néző napjaink Lengyelországát, és azt, milyen fontos szerepet játszik a kulturális örökség és emlékezet az új jövőkép megteremtésében. A XX. század egyik legnagyobb grafikai eredményének nevezhető lengyel plakát történetével Marcin Latałło filmje –mely az első, kifejezetten ennek a témának szentelt dokumentumfilm –a kortárs Európa társadalmáról, kultúrájáról és történelméről mesél.
A film trailere itt látható!


Április 12.|18.00
ANDRZEJ WAJDA: CSAPÓ!/ ANDRZEJ WAJDA: RÓBMY ZDJĘCIE!

A lengyel filmtörténet leghíresebb alkotójáról készült portréfilm szerzője a nagy filmes Mesteriskolájának négy tanítványa. A Katyń című film forgatásán 2006-2007 fordulóján készült felvételeket, a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező világhírű rendező személyes vallomásai egészítik ki. Az alkotás, Andrzej Wajda általánosan ismert, és média által kreált képével ellentétben cseppet sem banális, őszinte portré.
A film a Katyńi mészárlás áldozatai emlékének (április 13.) előnapján kerül bemutatásra.


Április 26.|18.00
KOMEDA. AZ ÉLET ZENÉS ÖSVÉNYEI/ KOMEDA. MUZYCZNE ŚCIEŻKI ŻYCIA

Krzysztof Komeda – lengyel orvos, jazz-zongorista és filmzeneszerző. Lengyelországban zenéje kultikus, filmmelódiáit világszerte ismerik. Polański Rosemary gyermekei című filmjéhez szerzett bölcsődala új fejezetet nyitott a filmzene történetében. Dallamos, sokszor melankolikus hangsorai mintha saját drámai életútjának zenei aláfestését adnák. Komeda az 50-es i 60-as évek kommunista Lengyelországában a művészi ellenállás szimbóluma volt. Amerikába utazott, ahol egy teljesen más életstílussal ismerkedett meg. 1969-ben, mindössze 37 évesen, karrierje csúcsán egy tragikus balesetben vesztette életét. A Komeda. Az élet zenés ösvényei elsősorban Komeda filmzenéjének és a zeneszerző életének kapcsolatát vizsgáló filmesszé, de egyúttal a háború utáni társadalmi, politikai és kulturális változások időszakáról, valamint a lengyel művészek munkájáról és exodusáról szóló hiteles kordokumentum.
A filmmel a zeneszerző születésének és halálának évfordulójára emlékezünk.


Május 10.|18.00
A SZABADSÁG HÍVÓSZAVA - Beats of Freedom/ ZEW WOLNOŚCI- Beats of Freedom

Wojciech Słota és Leszek Gnoiński lebilincselő dokumentumfilmjében lengyel rock legendák elevenítik fel a 80-as évek korszakát. A nézők a maguk nemében egyedülálló történeteket hallhatnak a politikai rezsimmel való szembeszegülésről és fiatal szabadság enklávéinak megalapításáról. A film archív felvételekben bővelkedik, például a Jarocin-i Fesztiválról. A lázadás és zene időszakáról, mely mára a történelem részévé vált, többek között Marek Niedźwiecki, ...Krzysztof Skiba, Kazik Staszewski, Muniek Staszczyk, Jurek Owsiak és Kora Jackowska mesélnek.
A film az  Útmutató a lengyelekhez című kisfilmsorozat egyik alkotása.


Május 24.|18.00
JÁTÉKOK/ZABAWKI

A dokumentumfilm a jelenkori lengyel kreativitás jelensége és a játék, mint a Lengyel Népköztársaság időszakának hiánycikke között keres antropológiai kapcsolatot, bemutatva, hogyan és mivel játszottak a mai kreatív osztály vezető képviselői.
A film az  Útmutató a lengyelekhez című kisfilmsorozat egyik alkotása.

Képanyag: PO-LIN / EMLÉKMORZSÁK
www.lengyelintezet.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

John Krasinski: Hang nélkül 2.
Magyar rövidfilmek a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés