bezár
 

film

2008. 09. 22.
"Láthatatlan" filmek a Lumúban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A prérifarkas című film vetítésével indul a Láthatatlan Filmek Klubja pénteken a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban; a sorozatban Magyarországon kevéssé ismert vagy elfeledett remekművek, mai és régebbi underground klasszikusok, avantgárd, absztrakt filmek, bizarr "B-movie"-k, a filmnyelvet megújítani akaró "metafilmek", kultikus filmszörnyetegek láthatók minden második péntek este.

prae.hu


A szervezők tájékoztatása szerint a következő vetítésen a Candide világa című filmet láthatja október 10-én a közönség; Gualtiero Jacopetti és Franco Prosperi rendezők téren és időn kívüli allegorikus, univerzális, szexuál-pszichedelikus, abszurd világot teremtettek filmjükben, amelyet Voltaire Candide című regénye alapján alkottak.

Glauber Rocha mozgóképe, a Föld kora október 24-én este látható; az évtizedekig eltűntnek hitt filmcsoda nem csupán a harmadik világ számára fogalmaz meg forradalmi reményeket, hanem transzcendens látomássá nő az emberi civilizációról. A felújított filmet, amelynek 16 tekercsét eredetileg mindig másképp, véletlen sorrendben lejátszva kívánta a rendező bemutatni, először 2007-ben Cannes-ban láthatta a közönség.

November 7-én egy Fülöp-szigeteki film szórakoztatja a közönséget tagalog nyelven, angol felirattal. A Kukkolás az 1970-es évek elején indult, a Lino Brocka, Ishmael Bernal, Peque Gallaga és Elwood Perez nevével fémjelzett filippínó új hullám kiemelkedő alkotása. A film két fiatal lány saját személyes és szexuális szabadságáért vívott harcát mutatja be.

Andrzej Zulawski mozgóképét, A fehér bolygót november 21-én vetítik a Lumúban; a rendező 1976-ban kezdte el a film forgatását, a kommunista lengyel cenzúra azonban a már nagyrészt elkészült film munkálatait leállíttatta és több rész negatívját és másolatait is megsemmisítette. A filmet 10 évvel később fejezték be; az alkotás igazi kuriózum, a klasszikus, filozofikus-egzisztencialista lengyel sci-fi író Jerzy Zulawski Hold-trilógiája alapján készült.

December 5-én egy japán alkotást, valamint az orosz Andrej Iszkanov több művét is láthatja a közönség. Az elektromos pálcaember kalandjai japán nyelven, angol felirattal szögezi székhez a mozirajongókat, akik Iszkanov egy filmetűdje és egy zenei videója mellett Szögek című alkotását orosz nyelven, angol felirattal élvezhetik. A megtörtént eset alapján forgatott film, amely Iszkanov HalluCinoGeNnN-ciklusának indító darabja, az orosz távol-keleti Habarovszk szürke, barátságtalan lakótelepein készült, itt él az orosz kormány lélektani kínzásainak alávetett gyilkos, Alexander Sevcsenko, aki a mind zavaróbb belső hangok, a realitás elől való menekülés miatt szögeket ver a koponyájába.

Andrej Iszkanov alkotásai várják az érdeklődőket december 19-én is; a "Forgive Me" című zenei videó mellett A szenvedés víziói, Iszkanov HalluCinoGeNnN-ciklusának második filmje látható, amelynek jelentős része a habarovszki Delirium Night Clubban zajlik, álom és ébrenlét határán lebegve. A sorozat utolsó darabja, a sokkoló Egy kés filozófiája című Iszkanov-mozgókép lesz január 9-én. A négy és fél órás film egy monumentális haláltánc-fantázia, a világtörténelem egyik legnagyobb, mindmáig kellőképpen nem tisztázott japán háborús bűntettéről, a 731-es alakulat által folytatott emberkísérletekről szól, amelyek 1932-1945 között zajlottak a megszállt mandzsúriai Harbinban, s amelyek a legóvatosabb becslések szerint is legalább 3000 kínai, orosz és más nemzetiségű ártatlan ember életét követelték. Az ismertető szerint a filmek a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaznak, ezért az előadásokat mindenki csak a saját felelősségére látogathatja.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés