bezár
 

art&design

2014. 01. 13.
Lucian Freud újabb remekművét árverezik el
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A három évvel ezelőtt elhunyt Lucian Freud brit festőművész újabb remekművét árverezik el: a becslések szerint az akár 3,5 millió fontot (1,3 milliárd forint) érő alkotás egy örökösödési vita lezárultával került a londoni Sotheby's aukciósház februári licitjének tételei közé.
A brit realista festőművész egyik legjobb munkájaként számon tartott festményen a néhai Lady Lambton, a 2006-ban elhunyt Lord Lambton brit konzervatív politikus felesége látható. Az első ízben kalapács alá kerülő alkotást Lady Lambton fia, Lord Durham bocsátja árverésre.

Az 1960-1961-ben készült alkotás a Head on a Green Sofa címet kapta. Lady Lambton, akit barátai csak Bindynek szólítottak, Freud bizalmasa volt. Az alkotásra, amelyet nemrég a londoni National Portrait Galleryben láthatott a nagyközönség, a Sotheby' aukciósház február 12-ére meghirdetett árverésén licitálhatnak az érdeklődők. A kép leütési árát 2,5-3,5 millió font közé becsülik.

Oliver Barker, az aukciósház kortárs műalkotásokkal foglalkozó szakértője szerint a mű "a Freud művészi stílusában és gyakorlatában bekövetkező óriási változást jelzi, azon új festészeti módszer irányába való elmozdulást, amely meghatározója lett a művész pályafutásának".

Lord Durham reményei szerint a festmény "jó otthonra" talál. Elmondta, az eladásra a közte és lánytestvérei közt született "örvendetes" jogi megállapodás nyomán kerül sor. Lord Durham szerint a kép eladásából származó összeg egy részét a Durham megyében álló Lambton-birtokokon legsürgetőbbé vált helyreállítási munkálatokra fordítják.

A 2006-ban elhunyt Lord Lambton egykori konzervatív védelmi miniszter, aki egy prostituáltbotrányt követően mondott le, egész vagyonát fiára és örökösére, Edward Lambtonra, Durham hetedik grófjára hagyta. Tavaly októberben azonban a legfelső bíróság elé került a néhai politikus három lányának keresete, amely szerint Olaszország törvényei alapján - édesapjuk ugyanis itt töltötte életének utolsó harminc évét - mindegyikőjüket "több millió font" illet meg.

Az 52 esztendős Lord Durham amellett érvelt, hogy az ügyet Angliában kellene tárgyalni. A testvérek végül - nyilvánosságra nem hozott - megállapodást kötöttek, amelyet Lord Durham örömmel üdvözölt - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldalán.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés