bezár
 

art&design

2014. 01. 22.
Titkos pecsét, bűn- és erénytálak a Fekete házban
Móra Ferenc Múzeum, Fekete ház, Szeged, Somogyi u. 13.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Titkos pecsét, bűn- és erénytálak a Fekete házban Bűn- és erénytálakat, titkos pecsétet, griffmadárral díszített övcsatot és többszáz éves gyerekrajzokkal telikarcolt burkolólapot is bemutat a Kolostorok kincsei című kiállítás Szegeden. A látogatók emellett egy kolostor kerengőjében sétálhatnak, virtuálisan pedig egy monostorba is beléphetnek. A 12-13. századi dél-alföldi régészeti leleteket felvonultató tárlatot január 22-én, szerdán 17 órakor nyitják meg a Fekete házban.
Nyolc-kilencszáz éves régészeti leleteket mutat be a Fekete ház új időszaki kiállítása: a Kolostorok kincsei című interaktív tárlaton közel 150 tárggyal találkozhatnak az érdeklődők, melyek a Bugacpusztán állt Pétermonostor korába repítik vissza a látogatót.

A vallási élet leletei között találkozunk kézmosóként használt bűn- és erénytálakkal, aranyozással és zománcberakásokkal díszített értékes körmeneti keresztekkel és rózsaablak-rekonstrukcióval is. A látogatók egy középkori kolostor kerengőjében sétálhatnak, valamint burkolólapokat és padlótéglákat is megtekinthetnek, melyekbe malomjátékot és különböző gyerekrajzokat karcoltak évszázadokkal ezelőtt.

A mindennapi használati tárgyak között megtaláljuk egy bizonyos Setonis mester titkos pecsétjét, egy rovásírással ellátott feliratos gyűrűt, egy díszes griffmadaras övcsatot, továbbá különböző Árpád-kori fegyvereket, edényeket, lószerszámokat és munkaeszközöket. A tárlaton egy téglakripta-rekonstrukciót is láthatnak az érdeklődők, melyben egy csontvázat helyeznek el a múzeum szakemberei.

A kiállítást interaktív elemek színesítik: egy digitális installációs technikával bárki „kezébe vehet” egy középkori monostort, majd be is járhatja azt. Emellett régészeti homokozó és malomjáték várja a legkisebbeket a Fekete házban.

A kiállítás kincsei a kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének részei.

A Kolostorok kincsei című kiállítást január 22-én, szerdán 17 órakor nyitják meg a Fekete házban.

Honlap: http://www.mfm.u-szeged.hu/ 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Todd Phillips: Joker
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés