bezár
 

art&design

2017. 07. 15.
A visegrádi országok kortárs művészeinek képeiből nyílt kiállítás Lengyelországban
Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A délkelet-lengyelországi Przemyslben VISEGRAD4ART - A festészet újrafelfedezése címmel nyílt kiállítás szombaton a visegrádi csoport (V4) kortárs alkotóinak műveiből: a tárlat a négy ország öt-öt művészének összesen mintegy száz festményét mutatja be.

A mai cseh, lengyel, magyar és szlovák festészet jellegzetes irányzatainak keresztmetszetét nyújtó kiállítást, amelyen a magyar kortárs művészetet feLugossy László, Lenkey-Tóth Péter, Pataki János, Sütő Róbert és Urbán Tibor képviseli, Marek Kuchcinski lengyel házelnök nyitotta meg Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke jelenlétében.

A szejm elnöke a megnyitón rámutatott: a V4-en belüli együttműködés sok éve gazdasági, infrastrukturális, politikai, az utóbbi időben pedig biztonsági szempontból is jelentős. A közös visegrádi kiállítás azt bizonyítja, hogy az együttműködésnek kulturális jelentősége is van - emelte ki Marek Kuchcinski.

Felidézte, hogy a rendszerváltás előtt nehezen átléphető határok választották el a V4-eket, az országhatárok mellett mentális határok is. "Az alkotók, a gondolkodók átlépik ezeket a határokat, megmutatják, hogyan tudunk pozitívan, nem építve új falakat, együttműködni" - szögezte le Marek Kuchcinski.

Kákóczki András, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese, a tárlat magyar részének kurátora kifejtette: napjaink magyar művészeit nehéz besorolni, csoportként kezelni. "Az 1990 utáni korszakot olyan mobilitás jellemzi, hogy lehetetlenné vált országhoz, nemzethez, de akár egyes festészeti iskolákhoz, csoportokhoz is kötni az alkotókat" - vélte.

Hozzátette: a magyar művészek kedvezőbb feltételek között és korábban kerültek kapcsolatba nyugati társaikkal, mint más térségbeli alkotók, így a Nyugat művészeti hatása nagyobb mértékben érvényesült, mint bármelyik más közép-kelet-európai országban.

A lengyel szejm kezdeményezésére, a Przemyslben működő kortárs művészeti galéria társszervezésében létrejött kiállítás augusztus végéig tekinthető meg a przemysli Nemzeti Múzeumban. A tárlatról, amelynek fő kurátora Aurel Chiriac művészettörténész, gazdag képanyagú, terjedelmes katalógus is megjelent.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Helyhez nem kötve Helyhez nem kötve
Árnyas Koppány Ákos festőművész kiállításáról
art&design

Tükörjáték Tükörjáték
Kassákizmus 1 - 2 - 3
art&design

Dimenzionizmus a bábművészetben Dimenzionizmus a bábművészetben
Billentyűk – Blattner Géza kísérleti bábszínháza az avantgárd Párizsban
art&design

Élő művészet - horrorral, luxussal és akttal Élő művészet - horrorral, luxussal és akttal
Viva Arte Viva - 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé

Más művészeti ágakról

Lichter Péter – Máté Bori: The Rub
A szerelmes királynő, matinékoncert a Müpában a Régizene Fesztiválon
Kerekasztal-beszélgetés a Pagonyban, 2018. február 23.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés