bezár
 

art&design

2018. 03. 23.
Csurka Eszter kiállítása a Godot Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csurka Eszter kiállítása a Godot Galériában 2018. március 29-én, 19 órakor nyílik Csurka Eszter Ezt most rám bízod? című kiállítása a budapesti Godot Galériában. A kiállítást István Kovács (Berlini Magyar TV) nyitja meg.

"Test és súlytalanság. Mozgás és kimerevítettség. Anyag és atmoszféra. Csurka Eszter képein felrobbannának ezek a feszültségek, ha nem a természetellenességet tagadva jelennének meg. Az anyagiságukat cáfoló ember alakok Csurka festészetének központi motívumai. A dinamikát képein nem csak a test elmozdulása fejezi ki, maguk a testek vibrálóan átenergetizáltak. Az emberfigurák legtöbbször a realitás környezetéből kiszakítva, semleges háttér előtt, semmis térben jelennek meg, ahol a gravitáció törvényei gyakran érvénytelenek. Mintha egy önkívületi állapot metamorfózisában ragadta volna meg őket a festő. A valós környezetet ábrázoló képeken az eleven ember és tárgyi világ kontrasztja megszűnik, egybeolvasztja a puha, elmosódó képi világ." (Cserhalmi Luca: Vibráló testek)

Csurka Eszter színhasználatát az érzékletes expresszivitás jellemzi. Előszeretettel játszik a szürke szín használatával, amely az ember egyedüllétét, elhatárolódását fejezi ki. Lendületes ecsetkezelése alkalmas a lényeg láttatására, a részletekben elvesző ábrázolás helyett. A befogadó hasonlóan látja a megfestett jeleneteket, mint egy mozgásban lévő ember: elnagyoltan, elmosódva, főként színeket és minőségeket megragadva. Az ecset lágyvonalú, mégis dinamikus, hangsúlyos használata találóan képezi le ezt az örökmozgó állapotát. A festészet statikusságát kijátszó művek kapcsolódnak a művész fotós és filmes gyakorlatához, ahol a folyamatokat nem kell megszakítani a leképezésükhöz. Ugyanakkor elég a valós életbe tekinteni inspirációért: a végeláthatatlan mozgás, külső és belső dinamika, a sohasem pihenő alakulás igazolja érvényességét.

Csurka Eszter - Ezt most rám bízod?
A kiállítás megtekinthető 2018. április 28-ig, keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között a Godot Galériában.
Helyszín: Godot Galéria (1114 Budapest, Bartók Béla út 11.)

Forrás: Godot Galéria

Kép forrása és egyben az esemény oldala: itt

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés