bezár
 

art&design

2018. 07. 20.
Kerámiainvázió
Első alkalommal enged betekintést készülő új kiállításába a költöző Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kerámiainvázió A Néprajzi Múzeum idei első fesztiválszereplése a Művészetek Völgye július 20 és 29. között. Az Etno Ligetben mindennap színes programokkal készülnek szakemberek, melyek mindegyike az új épületbe tervezett különleges kerámiatér köré épül. Restaurátori fogások, agyagozás, drámajáték, kiállítás szimuláció, közös főzés, közös alkotás – ez mind a Kerámia invázió az Etno Ligetben.

A Néprajzi Múzeum közösségi lazítója, az Etno Liget idén az emberiség egyik legősibb technológiáját, a kerámiakészítést állítja középpontba. A taliándörögdi Óvodakertben kialakított interaktív kerámiatér programja a múzeum egyedülálló gyűjteményét veszi alapul. A látogatók megismerkedhetnek a Kárpát-medence kerámiakultúrájával, távol-keleti alkotásokkal, afrikai és közel-keleti valamint az indián kultúrában használatos kerámiákkal és a fajanszedények világával is. Van-e a kerámiakészítésnek és használatnak kultúrája, és van-e az egyes kultúráknak saját kerámiája?  Az Etno Ligetben kiderül.

A múzeum Városligetben készülő új épületének központi eleme lesz ezt a páratlan kerámiagyűjteményt bemutató kerámiatér, egy grandiózus látványraktár, benne a magyar és a nemzetközi anyag különleges darabjaival. A tárlat szakmai előkészítése javában zajlik, az Etno Ligetben pedig most a közönség is bepillanthat a kulisszák mögé.

plakát

Az interaktív látványraktár-szimulációs játék keretében az érdeklődők animátorok és szakmuzeológusok közreműködésével bekapcsolódhatnak a múzeumban folyó tervező-előkészítő munkába. Mi az a látványraktár? Mit érdemes kiállítani közel harmincezer kerámiából? Hogyan kerülhet egy térbe a tejesköcsög, a pálinkás butella, a perzsa váza, az afrikai tűzhely és a maja szertartási edény? A múzeum bepillantást enged a színfalak mögött zajló érdekes folyamatokba, s közös gondolkodásra hívja a fesztiválozókat. A múzeumi munkatársak mellett fazekasmester és keramikusművész is tart bemutatót, workshopot, a Néprajzi Múzeum restaurátorai pedig a mesterfogások és művészi megoldások mellett otthon is jól hasznosítható technikákat is tanítanak. Emellett terítéken lesznek a kerámia különböző díszítési módjai, tűzálló és nem tűzálló agyagok, ón és ólommázak, a korongolás. Mindenki játszhat a különféle színű és textúrájú agyaggal, formákkal, mintákkal, az elkészült alkotások pedig kiégettethetők. Közös alkotás is készül – a 10 nap alatt a látogatók által készített és formált kerámia a jövő Néprajzi Múzeumában kiállításra kerül.

A kerámia gyakran egyszerű és törékeny tárgy, mégis az élet nagy kérdéseire lehet választ kapni, ha kézbe vesznek egy-egy darabot. Tele vannak titkos üzenetekkel, képregényekkel, jelképekkel, történetekkel. Hogyan üzenünk egymásnak kerámiatárgyaink segítségével, miként vannak jelen életünk meghatározó mozzanataiban?  Az Etno Ligetben hétvégi napokon csoportos drámajátékon (Cseréptörés) lehet részt venni, melynek alapját ez az izgalmas megközelítés adja.

Az ételek, italok, ízek titka nemcsak a nyersanyagokban, hanem az elkészítésükhöz használt megfelelő edényekben is rejlik. Hogyan lett a kerámia a hagyományos konyhatechnológiák egyik legfontosabb tárgytípusává? Az Etno Ligetben ki lehet próbálni néhány hagyományos ételt, amely nem születhetett volna meg a kerámia nélkül. A tarkedli, a prósza, a húsos káposzta mellett egzotikus konyhák egyszerű ételeivel lehet kísérletezni, de azzal is, hogyan oltja a szomjunkat a víz, ha a földbe ásott csöcsös korsóból lehet inni.

Dr. Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója elmondása szerint az idei program célja, hogy a jelenleg nem látogatható múzeumban folyó munkából megcsillantsanak néhány részletet a közönség számára.  „Mivel a múzeum 2018 decemberében bezárta Kossuth-téri épületét, ezért a külső helyszíni megjelenések, fesztiválszereplések szerepe felértékelődik.” – mondja. „A fazekas munkáját szokás a teremtőéhez hasonlítani, aki földből alkotta az első emberpárt. Erre a minden elemében izgalmas alkotó folyamatra invitáljuk a közönséget a Művészetek Völgyében. Emellett, ahogy a készülő látványraktárban, úgy az itt létrehozott programokban is szeretnénk megmutatni a múzeum gazdag magyar és izgalmas nemzetközi gyűjteményét, azok jelentőségét és az új épületbe tervezett elemeket.” – teszi hozzá.

A Néprajzi Múzeum bezárt ajtajai mögött folyó izgalmas munka tehát interaktív, nyitott módon mutatkozik be a közönség számára a Művészetek Völgyében július 20-29 között.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés