bezár
 

art&design

2018. 11. 27.
Tigris és életfa: közös vonásokat kutat egy koreai kiállítás Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tigris és életfa: közös vonásokat kutat egy koreai kiállítás Budapesten A koreai és magyar folklór összevetésére ad lehetőséget a Koreai Kulturális Központ legújabb kiállítása. A Linked Views – Közös vonások címmel nyílt tárlat Ji Minsun és Balassa Júlia alkotásait mutatja be. 

A dél-koreai születésű Ji Minsun látványtervező szakon tanult főiskolai éveiben. Húszas évei végén fordult a koreai hagyományos népi festészet, a minhvá felé. Jelenleg a dél-koreai Kaywon Művészeti Főiskolán tanítja e technikát. A művészeti ág mai képviselőinek többsége szigorúan ragaszkodik a 16-17. században kialakult hagyományos motívumvilághoz és témákhoz. Ji Minsun azonban, aki a részletgazdag és realisztikus tigrisábrázolásaival vált ismertté, a klasszikus szimbólumok mellett, kortárs figurákat is ábrázol, így Wonder Woman, Batman és Superman is megjelennek legutóbbi munkáiban. Ezek a szuperhősök a ma emberének védőszentjei, akárcsak a tigrisek és sárkányok voltak egykor a koreai ősök számára, vallja.

Balassa Júlia textilművész munkáinak központi motívuma az életfa, melyet megtalálunk az indiai, európai, szibériai, észak-amerikai kultúra szimbolikájában is, mint szakrális jelentőségű fát, mely lombkoronája, törzse és gyökerei révén közvetítő szerepet játszik az ég, a föld és az alvilág között. 

“Első pillantásra nehéz közös pontot találni a két merőben eltérő kulturális háttérből érkező művész alkotásaiban. A koreai népi festészet gyakori motívuma a tigris, a sárkány, a bazsarózsa, a darumadár, a lepke és a ponty, míg a magyar népi kultúrában az életfa mellett galambbal, szarvassal és angyalokkal találkozunk. A motívumvilág mellett alkotási metódusuk is különböző. Ji Minsun a hagyományos minhvá festészeti technikát követi. Alkotásainak alapja a koreai hanji papír vagy kendervászon, a festéshez pedig tintát és ragasztóba kevert bunchae pigmentport használ. Balassa Júlia ezzel szemben elsősorban selyemmunkákat készít” – mondta el Kim Jiyeong, a kiállítás kurátora.

Ji Minsun a budapesti Koreai Kulturális Központban kiállított képeit most először láthatja a közönség Európában. A Hosszú élet és szerencse sorozat korábban csak Szöulban és New Yorkban volt megtekinthető.

A Linked Views kiállítás a dél-koreai Art Space DA:MDA támogatásával valósul meg. A szervezet célja, hogy népszerűsítse a koreai műalkotásokat világszerte, valamint támogassa azokat a művészeket, akik a hagyományos koreai technikákat használják.

 

Linked Views - Közös Vonások

A kiállítás 2019. február 28-ig ingyenesen látogatható a Koreai Kulturális Központban (1124, Budapest, Csörsz u. 51.).

Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés