bezár
 

art&design

2018. 11. 27.
Tigris és életfa: közös vonásokat kutat egy koreai kiállítás Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tigris és életfa: közös vonásokat kutat egy koreai kiállítás Budapesten A koreai és magyar folklór összevetésére ad lehetőséget a Koreai Kulturális Központ legújabb kiállítása. A Linked Views – Közös vonások címmel nyílt tárlat Ji Minsun és Balassa Júlia alkotásait mutatja be. 

A dél-koreai születésű Ji Minsun látványtervező szakon tanult főiskolai éveiben. Húszas évei végén fordult a koreai hagyományos népi festészet, a minhvá felé. Jelenleg a dél-koreai Kaywon Művészeti Főiskolán tanítja e technikát. A művészeti ág mai képviselőinek többsége szigorúan ragaszkodik a 16-17. században kialakult hagyományos motívumvilághoz és témákhoz. Ji Minsun azonban, aki a részletgazdag és realisztikus tigrisábrázolásaival vált ismertté, a klasszikus szimbólumok mellett, kortárs figurákat is ábrázol, így Wonder Woman, Batman és Superman is megjelennek legutóbbi munkáiban. Ezek a szuperhősök a ma emberének védőszentjei, akárcsak a tigrisek és sárkányok voltak egykor a koreai ősök számára, vallja.

Balassa Júlia textilművész munkáinak központi motívuma az életfa, melyet megtalálunk az indiai, európai, szibériai, észak-amerikai kultúra szimbolikájában is, mint szakrális jelentőségű fát, mely lombkoronája, törzse és gyökerei révén közvetítő szerepet játszik az ég, a föld és az alvilág között. 

“Első pillantásra nehéz közös pontot találni a két merőben eltérő kulturális háttérből érkező művész alkotásaiban. A koreai népi festészet gyakori motívuma a tigris, a sárkány, a bazsarózsa, a darumadár, a lepke és a ponty, míg a magyar népi kultúrában az életfa mellett galambbal, szarvassal és angyalokkal találkozunk. A motívumvilág mellett alkotási metódusuk is különböző. Ji Minsun a hagyományos minhvá festészeti technikát követi. Alkotásainak alapja a koreai hanji papír vagy kendervászon, a festéshez pedig tintát és ragasztóba kevert bunchae pigmentport használ. Balassa Júlia ezzel szemben elsősorban selyemmunkákat készít” – mondta el Kim Jiyeong, a kiállítás kurátora.

Ji Minsun a budapesti Koreai Kulturális Központban kiállított képeit most először láthatja a közönség Európában. A Hosszú élet és szerencse sorozat korábban csak Szöulban és New Yorkban volt megtekinthető.

A Linked Views kiállítás a dél-koreai Art Space DA:MDA támogatásával valósul meg. A szervezet célja, hogy népszerűsítse a koreai műalkotásokat világszerte, valamint támogassa azokat a művészeket, akik a hagyományos koreai technikákat használják.

 

Linked Views - Közös Vonások

A kiállítás 2019. február 28-ig ingyenesen látogatható a Koreai Kulturális Központban (1124, Budapest, Csörsz u. 51.).

Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés