bezár
 

art&design

2019. 05. 08.
Munkácsy korai remekműve a BÁV művészeti aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy korai remekműve a BÁV művészeti aukcióján Munkácsy Mihály A bogrács című, korai remekműve mellett Szinyei Merse Pál, Márffy Ödön, Patkó Károly alkotásaira, valamint ékszerekre és ezüst műtárgyakra licitálhatnak az érdeklődők a BÁV művészeti aukcióján, amelyet május 14-én és 15-én tartanak Budapesten a MOM Kulturális Központban.

Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója a keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy csaknem 600 tételt bocsátanak árverésre, több mint 350 millió forintos összkikiáltási árral. Újdonság lesz, hogy az eddigiektől eltérően az első napon festményekre, míg a második napon az ékszerekre és az ezüst tárgyakra lehet licitálni.

Mint mondta, a mintegy 150 festészeti alkotás között három olyan kép is szerepel, amely egy-egy mester korai műveként az életmű fontos kiindulópontjának tekinthetők. Munkácsy Mihály 1864-ben készült Bogrács című festménye a magyarországi Munkácsy-kiállítások állandó szereplője, a művész mindössze húszéves volt, amikor megfestette. A kép mozgalmas kompozíciója magán hordozza mestere, Ligeti Antal technikai tudását és látásmódját, a kép kikiáltási ára 24 millió forint.

Ugyancsak az életmű kezdetén készült Szinyei Merse Pál Faun III. című festménye, amelyre 22 millió forinttól lehet licitálni.  Az 1868-as, kisméretű kép Szinyei első nyilvánosan bemutatott alkotásának, a jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Faun és Nimfa című olajképének az előképe, amelyen már felismerhetők a plein air tájfestészet kezdetei.

A fontos korai művek sorába tartozik még Márffy Ödön 1906-os Hajó a csatornán című festménye, amelyet 5 millió 500 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek. A kép Márffy kísérleti korszakának egyik jellegzetes példája, amelyben ötvözi a cézanne-i képalkotás módszerét a fauves-ok színvilágával.

A tételek közül a művészeti vezető kultúrtörténeti ritkaságnak nevezte Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című 1886-os alkotását, amely az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című sorozat Magyarországról szóló kötetéhez készült. Zichy a felkérésre szentpétervári műtermében tíz önálló képet és egy címlapot készített, ebből ma már csak ötöt ismernek a szakértők. Az árverésre kerülő, védett darab hosszú lappangás után került elő egy magángyűjteményből - hangsúlyozta Fertőszögi Péter.

A művészeti vezető szerint élénk érdeklődésre tarthat számot Szobotka Imre Patakpart című, már kubista motívumokat használó, 1925-ben készült festménye. Kiemelte még Patkó Károly itáliai korszakából származó Téglagyár című festményét, amelynek kikiáltási ára 6 millió 500 ezer forint.

Mindezek mellett Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Gyarmathy Tihamér, Czene Béla, El Kazovszkij, Nádler István és Bukta Imre alkotásai is szerepelnek az aukciós anyagban.

Elmondta, hogy a műtárgyak kedvelői több Zsolnay-különlegességre licitálhatnak. Közülük a kígyókkal és virágokkal díszített, nagyméretű virágtartó kikiáltási ára 8 millió forint. A váza eredetije az 1907-es pécsi országos kiállításon és vásáron a Sikorski Tádé által tervezett Zsolnay csarnok bejáratát díszítette.

Mint mondta, a BÁV ékszerárveréseinek történetében most először árvereznek el 70 nagyméretű jádekövet és 10 karátnyi briliánst tartalmazó platina ékszerkollekciót, amely 2 millió 200 ezer forintos kikiáltási árával a szakértők szerint komoly nemzetközi érdeklődésére tarthat számot. Ugyancsak jelentős licitharc várható a 11 karátnyi briliánssal, 8 karátnyi smaragddal, 10 karátnyi rubinnal, valamint további ametisztekkel díszített melltű árverésén, amelynek porzói úgynevezett rezgőtűvel készültek, kikiáltási ára pedig 4 millió 500 ezer forint.

Az ezüst műtárgyak közül olyan ritkaságokból válogathatnak az érdeklődők, mint egy 18. századi, aradi szőlőfürt serleg, az Esterházy család nemesi címerével díszített bécsi empire boroskanna vagy a neoreneszánsz asztali szökőkút.     

Az árverés utolsó tétele lesz a 19. század legjelentősebb ötvösének, Szentpéteri Józsefnek az unikális biedermeier tintatartója, amely kiemelt darabja lehet bármelyik gyűjteménynek - hangsúlyozta Fertőszögi Péter.

Zakariás Fruzsina, BÁV vezérigazgatója elmondta, hogy az 1773-ban Mária Terézia által alapított cég Magyarország legnagyobb múltú, jogfolytonosan működő vállalkozása. Mint mondta, jövőre lesz száz éve annak, hogy a BÁV aukciókat rendez. Ezen időszak alatt hatszáznál több árverést bonyolítottak le és háromszázezernél is több tételt árvereztek el.
Elmondta, hogy a vállalat folyamatosan törekszik a megújulásra. Többek között nemrég átalakították a vállalat szervezetét: Kovács Ádám lett a műkereskedelmi üzletág új vezetője, míg Fertőszögi Péter március közepétől dolgozik a vállalat művészeti vezetőjeként.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés