bezár
 

art&design

2019. 05. 08.
Munkácsy korai remekműve a BÁV művészeti aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy korai remekműve a BÁV művészeti aukcióján Munkácsy Mihály A bogrács című, korai remekműve mellett Szinyei Merse Pál, Márffy Ödön, Patkó Károly alkotásaira, valamint ékszerekre és ezüst műtárgyakra licitálhatnak az érdeklődők a BÁV művészeti aukcióján, amelyet május 14-én és 15-én tartanak Budapesten a MOM Kulturális Központban.

Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója a keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy csaknem 600 tételt bocsátanak árverésre, több mint 350 millió forintos összkikiáltási árral. Újdonság lesz, hogy az eddigiektől eltérően az első napon festményekre, míg a második napon az ékszerekre és az ezüst tárgyakra lehet licitálni.

Mint mondta, a mintegy 150 festészeti alkotás között három olyan kép is szerepel, amely egy-egy mester korai műveként az életmű fontos kiindulópontjának tekinthetők. Munkácsy Mihály 1864-ben készült Bogrács című festménye a magyarországi Munkácsy-kiállítások állandó szereplője, a művész mindössze húszéves volt, amikor megfestette. A kép mozgalmas kompozíciója magán hordozza mestere, Ligeti Antal technikai tudását és látásmódját, a kép kikiáltási ára 24 millió forint.

Ugyancsak az életmű kezdetén készült Szinyei Merse Pál Faun III. című festménye, amelyre 22 millió forinttól lehet licitálni.  Az 1868-as, kisméretű kép Szinyei első nyilvánosan bemutatott alkotásának, a jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Faun és Nimfa című olajképének az előképe, amelyen már felismerhetők a plein air tájfestészet kezdetei.

A fontos korai művek sorába tartozik még Márffy Ödön 1906-os Hajó a csatornán című festménye, amelyet 5 millió 500 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek. A kép Márffy kísérleti korszakának egyik jellegzetes példája, amelyben ötvözi a cézanne-i képalkotás módszerét a fauves-ok színvilágával.

A tételek közül a művészeti vezető kultúrtörténeti ritkaságnak nevezte Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című 1886-os alkotását, amely az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című sorozat Magyarországról szóló kötetéhez készült. Zichy a felkérésre szentpétervári műtermében tíz önálló képet és egy címlapot készített, ebből ma már csak ötöt ismernek a szakértők. Az árverésre kerülő, védett darab hosszú lappangás után került elő egy magángyűjteményből - hangsúlyozta Fertőszögi Péter.

A művészeti vezető szerint élénk érdeklődésre tarthat számot Szobotka Imre Patakpart című, már kubista motívumokat használó, 1925-ben készült festménye. Kiemelte még Patkó Károly itáliai korszakából származó Téglagyár című festményét, amelynek kikiáltási ára 6 millió 500 ezer forint.

Mindezek mellett Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Gyarmathy Tihamér, Czene Béla, El Kazovszkij, Nádler István és Bukta Imre alkotásai is szerepelnek az aukciós anyagban.

Elmondta, hogy a műtárgyak kedvelői több Zsolnay-különlegességre licitálhatnak. Közülük a kígyókkal és virágokkal díszített, nagyméretű virágtartó kikiáltási ára 8 millió forint. A váza eredetije az 1907-es pécsi országos kiállításon és vásáron a Sikorski Tádé által tervezett Zsolnay csarnok bejáratát díszítette.

Mint mondta, a BÁV ékszerárveréseinek történetében most először árvereznek el 70 nagyméretű jádekövet és 10 karátnyi briliánst tartalmazó platina ékszerkollekciót, amely 2 millió 200 ezer forintos kikiáltási árával a szakértők szerint komoly nemzetközi érdeklődésére tarthat számot. Ugyancsak jelentős licitharc várható a 11 karátnyi briliánssal, 8 karátnyi smaragddal, 10 karátnyi rubinnal, valamint további ametisztekkel díszített melltű árverésén, amelynek porzói úgynevezett rezgőtűvel készültek, kikiáltási ára pedig 4 millió 500 ezer forint.

Az ezüst műtárgyak közül olyan ritkaságokból válogathatnak az érdeklődők, mint egy 18. századi, aradi szőlőfürt serleg, az Esterházy család nemesi címerével díszített bécsi empire boroskanna vagy a neoreneszánsz asztali szökőkút.     

Az árverés utolsó tétele lesz a 19. század legjelentősebb ötvösének, Szentpéteri Józsefnek az unikális biedermeier tintatartója, amely kiemelt darabja lehet bármelyik gyűjteménynek - hangsúlyozta Fertőszögi Péter.

Zakariás Fruzsina, BÁV vezérigazgatója elmondta, hogy az 1773-ban Mária Terézia által alapított cég Magyarország legnagyobb múltú, jogfolytonosan működő vállalkozása. Mint mondta, jövőre lesz száz éve annak, hogy a BÁV aukciókat rendez. Ezen időszak alatt hatszáznál több árverést bonyolítottak le és háromszázezernél is több tételt árvereztek el.
Elmondta, hogy a vállalat folyamatosan törekszik a megújulásra. Többek között nemrég átalakították a vállalat szervezetét: Kovács Ádám lett a műkereskedelmi üzletág új vezetője, míg Fertőszögi Péter március közepétől dolgozik a vállalat művészeti vezetőjeként.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Luca animációsfilm-rendezővel networkingről, az animáció esélyeiről és a VIII. kerületről
irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés