bezár
 

irodalom

2020. 11. 20.
Meghozza az olvasáshoz a kedvet
2020. november 19., gyorsszemle
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghozza az olvasáshoz a kedvet Megint elérkezett a csütörtök, friss Élet és Irodalom kerül az újságárusok polcaira, igazán színes tartalommal. A héten felettébb elismert nevek olvashatóak az előzetes tartalomjegyzékben, ajánlom műveiket, amelyek rejtett kérdéseikkel megint adnak okot a töprengésre, fejtegetésre.

Az e heti számban Kollár-Klemencz László, Milbacher Róbert, Grecsó Krisztián, Tóth Vivien, Tompa Gábor, Egressy Zoltán és Győri László kaptak publikálási lehetőséget. Az első négy szerző prózai szöveget írt, míg az utóbbi háromnak néhány verse olvasható. Kollár-Klemencz Öreg Banda című tárcájában egy szegény, idős ember világmegváltó terveiről és azok alakulásáról olvashatunk. A szöveg szól a békéről, arról, hogy milyen fontos ennek fenntartása az együtt, egymáshoz közel élők között. Borni Pista kerékpárkészítő munkásságáról, valamint két falu külön-külön megrendezett,  ám mégis egyben tartott bicikliversenyéről. Egressy Zoltán Rendezett zsákutca című verse pedig két fiatal, talán egy pár kalandos éjszakáját mutatja be. Azt, ahogy a szereplők motorral bejárják Siófokot. Ha mindegyik műfajból egy-egy írást kell választanom, amely engem a legjobban megérintett, akkor most ezt a kettőt mondanám. De kiemelkedőek még Tompa Gábor Békeszerződás, Hommage à Beckett, Perpetuum mobile című versei, illetve Grecsó Édes nevem, okos nevem című tárcája is.

Kaphatunk ízelítőt a Jenkor novemberi számának tartalmából is. A folyóiratban Tolnai Ottó, Simon Márton, Hangay Nikolett, Balázs Imre József, Tatár Sándor és Tony Hoagland (Tóth Bálint Péter fordításában) versei mellett Méhes Károly novellája, Patak Márta elbeszélése, valamint Witold Gombrowicz (Pályi András fordításában), Judith Schalansky (Nádori Lídia fordításában), illetve Sándor Iván regényrészlete kapott helyet.

Az ÉS hasábjain Demény Péter búcsúzik a napokban elhunyt Szőcs Gézától (1953-2020) felelevenítve az egyetemi éveket és a Tokaji Írótáborban tíz évvel ezelőtt szerzett benyomásait a költőről. A rövid írás címe – Távlat és búcsú – is azt mutatja, hogy az ember másként látja a dolgokat, az egyes embereket, amikor azok megtörténnek, amikor azok egy légtérben vannak vele, mint bizonyos idő, akár évek, évtizedek elteltével.

A hét könyvei listára ezúttal Bertók László Együtt forog, Szemjon Hanyin Lebegve, Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel és Sziveri János A szélherceg című kötete került fel költészet kategóriában. Gion Nándor Keressünk egy jobb hajót című műve egyedül tölti ki a dráma rovatot. Az elbeszélő próza kategóriában többek között Ivana Dobrakovová Anyák és kamionsofőrök, Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából, Reisinger Attila Elveszett igazság című művei kaptak helyet. Míg a Libri Könyvpalota top tízes sikerlistájának dobogósai Dezső András Magyar kóla, Almási Kitti Ki vagy te? és a Nagy Boldizsár szerkesztette Meseország mindenkié című művek.

Ezen a héten Visy Beatrix kritikái olvashatóak a Fiatal Írók Szövetsége által idén megjelentetett néhány könyvről. Ezek közé tartozik Kabai Csaba Árnyékbox, Kemenes Henriette Odú, Ozsváth Zsuzsa Előző részek és Székely Örs ostinato című kötete.

Nem mondhatok mást, csak, hogy ezen a héten is érdemes lapozni az ÉS-t, nekem ma különösen meghozta a kedvemet ahhoz, hogy elolvassam a heti szerzők más, a lapban nem szereplő szövegeiket is, például Kollár-Klemencz László A műanyag kerti székek élete című természetírásai után Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című gyerekvers kötetét lapozom fel.

Megjelenik: 2020. november 20.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés