bezár
 

zene

2021. 05. 03.
Mozart-est a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozart-est a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara online koncertet ad a Zeneakadémia Nagyterméből – írja a zeneakademia.hu.

Május 3-án a Magyar Rádió Szimfonikus Zenakarának előadásában meghallgathatjuk Mozart D-dúr "Haffner" szimfóniáját, A-dúr zongoraversenyét, majd a szünet után a D-dúr "prágai" szimfóniát is. Közreműködik Farkas Gábor (zongora), vezényel Vásáry Tamás.

Mindössze öt éven belül alkotta meg Mozart mindhárom művet, amely ezen az estén felcsendül. A két szimfónia és a zongoraverseny Köchel-jegyzék száma tanúskodik arról, hogy milyen intenzitással ontotta magából az újabbnál újabb remekműveket az akkorra már Európa szerte ünnepelt zseni. Mindkét szimfónia esetében változtatott a szerző az eredeti szándékain, és tétel, sőt tételek estek áldozatul a végleges forma elnyeréséig vezető úton. Többek között a Haffner szimfónia váltotta ki Bécs rajongását Mozart iránt, de mint tudjuk, semmi sem tart örökké, és négy év elteltével bécsi népszerűsége hanyatlani kezdett. A Prágai szimfónia egyben szükségszerű továbblépést is jelentett Mozart számára az osztrák fővárosban megélt sikerek után. A világhírű magyar, Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Napjainkra immár számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását a magyar állam Liszt-díjjal és Junior Prima díjjal ismerte el, valamint viseli a Steinway Artist címet is, és az Aoyama Music Award birtokosa. Farkas Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője a 2020/21-es tanévtől, valamint ő irányítja a Doktori Iskola Billentyűs és Akkordikus alprogramját is.

Az előadás május 3-án 19:30-tól tekinthető meg a Magyar Rádió honlapján és Facebook-oldalán. 

Négyzetes kép a leadben: zeneakademia.hu © Zih Zsolt

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

zene

A Filharmónia Magyarország közel 20 online koncertet kínál márciusban
Kínálatukban a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfónikus Zenekar is szerepel
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 19-i előadások
A Nemzeti Filharmonikusok Fehér éjszakák koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
irodalom

Molnár T. Eszter: Függőkert Molnár T. Eszter: Függőkert
A Prae folyóirat Ragály-számából
irodalom

Hálózat- és kultúrafogyasztás Hálózat- és kultúrafogyasztás
Kulturális iparágak, kánonok és filterbuborékok. Szerkesztette Bárány Tibor, Hamp Gábor és Hermann Veronika. Typotex kiadó, 2020.
Shakespeare királyai képernyőn és filmvásznon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés