bezár
 

art&design

2021. 08. 17.
Egy eltűnő sziget partján - Lee Dae Sung online tárlata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy eltűnő sziget partján - Lee Dae Sung online tárlata Egy, a drámai tengerszint-emelkedés miatt fokozatosan eltűnő nyugat-bengáliai szigettel és lakóival, valamint Mongólia elsivatagosodásával foglalkozik Lee Dae Sung  dél-koreai fotográfus online tárlata a budapesti Koreai Kulturális Központ pandémiás kiállítás-sorozatában.

A budapesti Koreai Kulturális Központ idén tavasszal indított online fotókiállítás-sorozata a világjárvány idején kulmináló környezeti és társadalmi változásokra fókuszál. A négy dél-koreai dokumentarista fotós munkái az éghajlatváltozással, a karanténban fokozódó izolációval, a frontvonalban dolgozók és a potenciális vírushordozók reprezentációjával foglalkoztak. A sorozat Lee Dae Sung Futurisztikus régészet és Egy eltűnő sziget partján című kiállításaival zárul. Munkái az éghajlatváltozás, valamint a környezeti pusztítás alakította mongol régiót és az eltűnőfélben lévő Ghoramara-szigetet mutatják be.

Az indiai Ghoramara-sziget tragédiája

Ghoramara-szigete a nyugat-bengáliai deltavidéken található. Az éghajlatváltozás, különösen a drámai tengerszint-emelkedés folyamatosan mossa el a sziget partját. Az 1980-as évek óta a terület több mint 50 százaléka tűnt el a tenger eróziója miatt, melynek következtében a lakosság mintegy kétharmada már elköltözött a szigetről. Azok közül, akik továbbra is itt élnek, sokan földet művelnek és halásznak, így megélhetésük a sziget erőforrásaitól függ. Az indiai kormány 20-25 éven belül hivatalosan is eltűntnek nyilváníthatja a szigetet, és kidolgozott egy tervet, melynek értelmében a lakosságot egy másik, Sagar nevű szigetre telepítenék át. Ez az evakuálási terv azonban nem biztosít semmilyen pénzügyi támogatást vagy kompenzációt azok számára, akik kénytelenek lesznek hátrahagyni az addigi életüket. Lee Dae Sung Egy eltűnő sziget partján sorozatában a fokozatosan elsüllyedő szigetet és lakóit mutatja be.

Elsivatagosodás és urbanizáció Mongóliában

Lee Dae Sung másik, Futurisztikus régészet című projektében a mongol kultúrából elvesző nomád életmóddal foglalkozik. A jelenség szintén a klímaváltozás eredménye, az elmúlt 30 évben Mongólia földjeinek 25 százaléka sivataggá változott, ami közvetlenül veszélyezteti a nomádokat. A fotósorozat arra tesz kísérletet, hogy létrehozzon egy skanzent egy valódi helyen, az elsivatagosodott Mongólia földjein, valódi emberekkel és állataikkal. A koncepció azon az elképzelésen alapul, hogy az érintettek a jövőben a túlélésük érdekében tulajdonképpen skanzenbe fognak kényszerülni.

Lee Dae Sung Párizsban élő koreai fotográfus. Az emberi tevékenységek bolygónkra gyakorolt hatása foglalkoztatja. Pályafutása egy ázsiai bányászati helyszínekről szóló dokumentumfilmes projekttel indult, amely 2011-ben Dél-Koreában a „Sötét föld és fényes jövő” (Dark land & bright future) című könyvben jelent meg. 2010 óta projektjeit konceptuális dokumentumfilmek formájában valósítja meg, amely lehetővé teszi számára, hogy közvetítse saját jövőképét és üzenetét a közönség felé. Munkáit számtalan sajtóorgánum bemutatta, mint például a CNN, a Le Monde, a német GEO Magazin, az Amica, az Internazionale és a The Washington Post. Emellett több nemzetközi fesztiválon is részt vett, köztük a Franciaországban megrendezett 2015-ös Photoquai-n és 2016-os La Gacilly-n, valamint számos díjjal jutalmazták, megkapta például a Sony World Photography Awards-ot 2013-ban és 2015-ben.

A Koreai Kulturális Központ tavaly ősszel indított online kiállításfolyama a világjárvány társadalmi, gazdasági, pszichológiai hatásainak vizsgálatára vállalkozik, és olyan, a koronavírussal felerősödő aktuális és egyetemes problémákat tematizál mint az izoláció, kizsákmányolás, társadalmi egyenlőtlenség, valamint, hogy hová vezet a kapitalizmus, hogyan keretezi át a gondolkodásunkat a materializmus, és mi ezek szerepe például a klímaváltozásban?

2021-ben elsőként Yoon Gil Jung koreai fotográfus környezeti problémákkal foglalkozó munkáit láthatta a magyar közönség. A természet ellentámadása címet viselő sorozatában a művész ikonikus környezeti katasztrófákat, valamint politikai döntéshozók portréit ábrázoló sajtófotókat értelmez újra műanyag pellettel. Őt követte Jang Yong Geun fotóművész 37,5 °C című tárlata, amely a járvány sújtotta dél-koreai Tegu város lakóit mutatta be hőkamerás képekkel és pestisdoktor-maszkkal, valamint helyi koronavírus-kórház frontvonalban dolgozóiról közölt portrésorozatot. A sorozat harmadik állomása Park Hyeong-Ki Megváltozott mindennapok címet viselte, és a koronavírus okozta, életünket teljesen felforgató változásokat mutatta be.

Az aktuális online tárlat a Budapest Fotófesztivál programjaként 2021. szeptember 30-ig tekinthető meg a Koreai Kulturális Központ virtuális galériájában, a THE온-ON felületen.

Fotó: Lee Dae Sung: Futurisztikus régészet 07, 2015.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Eszképizmus a digitális természetbe Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról
art&design

Mágikus önbeállítás Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
art&design

A köztes térben létezni A köztes térben létezni
Interjú Szegedi-Varga Zsuzsannával pályakezdésről, kortársakról és saját projektekről
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde

Más művészeti ágakról

színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
irodalom

Csak az irodalom segíthet Csak az irodalom segíthet
Bemutatták A ránk bízott kert. Ökoköltészet – világirodalmi antológiát, Prae Kiadó, 2021
Láng Orsolya: Személyes okok, Prae Kiadó, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés