bezár
 

film

2021. 11. 17.
Európai Filmdíjat kap Ágh Márton a Természetes fény látványtervezéséért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai Filmdíjat kap Ágh Márton a Természetes fény látványtervezéséért Nagy Dénes Természetes fény című filmjének látványtervezéséért Ágh Mártonnak ítélte oda az Európai Filmakadémia idén a legjobb látványtervező díját.

A nagy presztízsű Európai Filmdíjakért idén az európai filmtermés javából kiválasztott 53 mozifilm alkotói versenyezhettek. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben - írták, emlékeztetve arra, hogy az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta: ebben az évben a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki.

Az NFI közleménye szerint Ágh Márton több mint két évtizede dolgozik színházban és filmeken egyaránt.

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvédalakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögéből, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természtes fény a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema együttműködésével a Nemzeti Filmintézet, a magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC - Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal tüntették ki. A Természetes fényt szeptemberben mutatták be a hazai mozik.

Négyzetes kép forrása: facebook.com/TermeszetesFenyFilm

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés