bezár
 

art&design

2021. 12. 01.
Kiállítás a Cziffra-emlékév kapcsán
Kürthy Hanna képei Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás a Cziffra-emlékév kapcsán Kürthy Hanna festőművész a franciaországi Senlis városához és a Cziffra Alapítványnál töltött évekhez fűződő alkotásaiból nyílik időszaki kiállítás szerdán Budapesten, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Cziffra György-emlékév keretében. A kiállítás január 28-ig tekinthető meg ingyenesen.  

Kürthy Hanna festőművész négyéves korában első díjat nyert az UNESCO nemzetközi gyermekrajz-versenyén, majd fiatal felnőttként elvégezte a műegyetemet. 1975-ben a Cziffra György által létrehozott alapítvány ösztöndíjasa lett Franciaországban, ő tervezte az alapítvány emblémáját is. Az alapítvány ünnepélyes megnyitóján önálló kiállításon mutatkozott be, de később is többször kiállított Sensilban a Saint Frambourg-kápolnában. Franciaországban ismerkedett meg későbbi férjével, akivel körbeutazták a világot, éltek Kaliforniában, Elefántcsontparton, Görögországban, kiállításai nyíltak négy kontinensen.

A mediterrán és meleg éghajlatú országok szikrázó tájai nagy hatással voltak művészetére, ahogyan az irodalom, zene és tánc is. Egykori Cziffra-ösztöndíjasként ő illusztrálta a zongoravirtuóz Ágyúk és virágok című életrajzi regényét. Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon lehet tájékozódni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés