bezár
 

art&design

2022. 03. 21.
Talált tárgyak talált meséi
Történetek a kert végéből címmel kiállítás nyílik a Nyolcésfél inspirációs műhelyben
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Talált tárgyak talált meséi Hajdu Levente talált tárgyakkal, talált történetekkel, csiszolópapírral, homokkal és vízüveggel dolgozik: így beszéli el valóságos és irodalmi élményeiből összegyúrt tapasztalatait. Az anyagok és formák szabad újraértelmezése és újraértékelése látszólag naiv, itt mégis képzőművészeti kontextusban tudatos munkákat eredményez.

Egy darab csiszolóvászon. Ecsetre száradt festék. Rozsdás vaslemezek elhagyatva a kert végében. Kidobni nem szabad, mert jó még. Használni nem érdemes, mert macerás. Valahol, egy elfeledett falu elfeledett földútján valaki a kocsma felé biciklizik. Valaki más rozsdás vasdarabokat pakol be a talicskába.

Joan Miró 1936-ban kezdett el sajtolt farostlapra és mindenféle talált tárgyra festeni. 1969-ben Germano Celant elnevezte Arte Poverának a szegényes, értéktelen nyersanyagokból, töredékekből készült művészetet. Magyarországon 1990 körül rendszerváltás volt. Egy Tar Sándor nevű író írásaiban emlékezett meg róla. A Lehel téri piacon ma is előkerül néhány csíkos műanyag szatyor. A nyolcadik kerületben valaki bekeretez egy megfestett csiszolóvásznat.

Hajdu Levente munkái nem csupán a ready-made fogalmát veszik újra elő, az Arte Povera szikárságával és a lírai absztrakció érzelemgazdagságával is rokonságba hozhatók. A falra függesztett kép nem “csak” kép, hanem hibrid mű, taktilis lelet, az érintés után sóvárgó matéria. Levente munkájának alapanyaga vaslemez, zománcfesték, csiszolópapír és polisztirol. Mindennapi anyagok, melyek a naponta látott, teljesen profán kompozíciók ipari szépségére irányítják a figyelmet, további kérdéseket felvetve ezek kortárs képzőművészeti kontextusát illetően, a történetmesélés és szubjektív emlékezet szűrőjén keresztül.

Kép: Facebook

Hajdu Levente – Történetek a kert végéből
A kiállítás megnyitója 2022. március 29. 19:00 órakor lesz a Nyolcésfél inspirációs műhelyben, a kurátor Pszota Dalma, a prae.hu szerzője. Grafika: Németh Nikolett 
Helyszín: Nyolcésfél • 1084, Budapest, Német u. 2,5.emelet 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Azt akartam, hogy a képeimet ugyanúgy megértsék Nyíregyházán, mint New Yorkban Azt akartam, hogy a képeimet ugyanúgy megértsék Nyíregyházán, mint New Yorkban
Interjú Keresztesi Botonddal virtuális valóságról, globalizálódásról és fenntartható sikerről
art&design

Alámerülés az abszurditás rejtelmeibe Alámerülés az abszurditás rejtelmeibe
Fiatal művésznők térhódítása az absztrakció világában
art&design

A névtelen Éva és a takargatnivaló A névtelen Éva és a takargatnivaló
Kritika Koleszár Stella Gaztett című kiállításáról a Horizont Galériában
art&design

Több érzékszerven keresztül hatni Több érzékszerven keresztül hatni
Interjú Bubla Évával és Nánay Fannival a Sensing the City eseménysorozatról és a keretet adó PLACCC Fesztiválról, avagy a 2021-es év egyik legérdekesebb művészeti fesztiváljának összegzése

Más művészeti ágakról

Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.
irodalom

Zsolozsma téri bábszínház Zsolozsma téri bábszínház
Balassa Krisztián: Marionett fenomenál, Kalligram kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés