bezár
 

irodalom

2022. 04. 11.
Szabó Marcell kapja a 2022-es Hazai Attila Irodalmi Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hazai Attila Alapítvány szakmai zsűrijének döntése alapján ebben az évben Szabó Marcell veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat – értesítette az alapítvány a prae.hu művészeti portált. Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, és segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket. A díjátadó április 29-én lesz a Nyitott Műhelyben.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1,2 millió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs szerzőt, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

A díjat 2016-ban Bartók Imre, 2017-ben Tóth Kinga, 2018-ban Orcsik Roland, 2019-ben Nemes Z. Márió, 2020-ban Kiss Tibor Noé, 2021-ben Zilahi Anna nyerte el. Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Berta Ádám, Németh Gábor, Sarankó Márta és Szegő János. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: az előző évben díjazott Zilahi Anna, valamint Gaborják Ádám, Nagy Gabriella és Szüts Miklós. 

A díj átadására 2022. április 29-én, pénteken 20 00 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett, ünnepléssel egybekötött irodalmi esten kerül sor.

Szabó Marcell

Szabó Marcell költő, műfordító 1987-ben született Szegeden. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK francia és esztétika szakán (2006–2011) és a Sorbonne Universitén (2011–2013) végezte. Doktori fokozatát 2021-ben szerezte meg a Sorbonne Université összehasonlító irodalomtudomány és az ELTE-BTK általános irodalom- és kultúratudomány képzésében. 

2006-tól 2009-es megszűnéséig a Telep-csoport tagja volt. Fordításai 2011-től kezdve jelennek meg. Magyarra ültette többek között Antonin Artaud, Maurice Blanchot, Roland Barthes és Francis Ponge műveit. 2014-ben részt vett a Versum online költészeti folyóirat alapításában. 2007-től 2009-ig Deres Kornéliával, Krusovszky Dénessel és Urfi Péterrel közösen, az ELTE BTK művészeti folyóirata, a Puskin Utca szerkesztőjeként dolgozott. 2017-ben és 2021-ben kontrollszerkesztőként közreműködött az Atlantisz Kiadónál Jancsó Júlia fordításában megjelent Marcel Proust-kötetek (Swannék oldala, Virágzó lányok árnyékában) kiadásában. 2017-től a FISZ líraműhelyét vezeti Mezei Gáborral. 2008-tól megszűnéséig tagja volt a József Attila Körnek. Jelenleg a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és az Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport (ÁItK) a tagja.

Legutóbbi kötete A zseb vallási karaktere címmel a Műút-könyvek sorozatában jelent meg 2021-ben. Verseskötetei: A szorítás alakja (JAK-Prae, 2011), A közeli Limbus (Jelenkor, 2016), A zseb vallási karaktere (Műút, 2021).

2013-ban Móricz Zsigmond, 2014-ben Babits Mihály műfordítói ösztöndíjban, 2017-ben NKA alkotói ösztöndíjban részesült. 2017-ben a CEC Artslink ösztöndíjasa a Yale Universityn, 2018-ban a Nemzetközi Visegrádi Alapé Prágában. 2018-ban és 2019-ben elnyerte a Új Nemzeti Kiválóság Program (UNKP) támogatását.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés