bezár
 

art&design

2022. 08. 20.
A Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozatot indított az MNB
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozatot indított az MNB A Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató, különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmékből álló sorozatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A sorozat első darabját, amely a Szent István-terem kiemelkedő részleteit ábrázolja, pénteken bocsátotta ki a jegybank.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója a Szent István-teremben tartott eseményen elmondta: a hétrészesre tervezett sorozatban a Nemzeti Hauszmann Program keretében felújított vagy újjáépített legfontosabb épületekről bocsátanak ki évente egy emlékérmét. A sorozat hét eleme - az MNB-kibocsátások körében egyedülálló módon - egybeillesztve méhsejtszerkezetet alkot - emelte ki. Felidézte, hogy a Szent István-termet tavaly augusztus 20-án nyitották meg a látogatók előtt. Az emlékérme kibocsátásával az újranyitás évfordulóját ünneplik. A 3000 forint névértékű, Nordic gold alapanyagú színesfém emlékérme törvényes fizetőeszköz, azonban a mindennapi forgalomban való használata kerülendő - mondta, hozzátéve, hogy a rajta szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az emlékérme hatszög alakja kuriózumnak számít, a Nordic gold ötvözetet pedig először választották ki forint emlékérméhez - emelte ki, hozzátéve: az emlékérméből 20 ezer darab készíthető, különleges, úgynevezett proof-like technológiával. Az emlékérme előlapján az újjászületett terem falikárpitjának részlete látható, középpontjában az apostoli kettős kereszttel, körülötte a kárpit egyéb díszítő elemeivel. A hátlapon a Szent István-terem meghatározó eleme, a Zsolnay-kandalló részlete szerepel Szent István mellszobrával a középpontban. Mint Hergár Eszter rámutatott, a motívum a széleken tervrajzszerű szerkesztett vonalakkal jelenik meg, amelyeket a középpont felé egyre magasabb plasztika vált fel, utalva a tervek megvalósulásának folyamatára. Madaras Bence, a Várkapitányság vezérigazgatója elmondta, hogy a Szent István-terem emlékérme Endrődy Zoltán iparművész és Endrődy Orsolya grafikusművész alkotása. A Szent István-teremhez tartozó kiállításon megtekinthetők államalapító királyunk ezüstdénárjai is, az érmék, amelyek ezeréves történelmünk zálogai - tette hozzá, megjegyezve, hogy az emlékérme különleges formájával folytatja a hagyományt a 21. században. A sorozat első darabja az egymáshoz illeszthető érmék központi eleme - hangsúlyozta Madaras Bence.

Mint kiemelte, a Budavári Palotában található Szent István-termet már több mint 85 ezren látták, a nemzeti ünnep alkalmából a hétvégén ingyenesen látogatható. A 2019-ben indult Nemzeti Hauszmann Program keretében az a feladatuk, hogy visszaadják az embereknek a Budavári Palotanegyedet, hogy a városrész a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogyan azt Hauszmann Alajos megálmodta - fogalmazott Madaras Bence. Az eddigi eredmények ismertetése után elmondta, hogy már szerkezetkész a Dísz tér sarkán újjáépülő egykori Vöröskereszt Egylet-székház, jól halad a Honvéd Főparancsnokság megújítása, a Szent György tér nyugati oldalán, az egykori rommező helyén pedig már látszanak az 1968-ban felrobbantott és most újjászülető József főhercegi palota körvonalai. Elkezdték a Budavári Palota északi, Szent György tér felőli szárnyának megújítását is. Az emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követően egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

A kép forrása: index.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kurultaj, 2022
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
art&design

Interjú Házas Nikolettával szellemi pályájáról, párizsi tanulmányairól, a deepfake és az ageizmus kortárs jelenségeiről
Koller Margit Négy fal között című DLA mesterművéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Vlagyimir Georgijevics Szorokin és M. Nagy Miklós beszélgetése a PesText Fesztiválon
Képtelen képrablás - Mesék a múzeumból, Pagony, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés