bezár
 

art&design

2022. 09. 26.
Conscious Textile Group: A MOME és a Nanushka anyaginnovációs kezdeményezése egy fenntarthatóbb jövőért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Conscious Textile Group: A MOME és a Nanushka anyaginnovációs kezdeményezése egy fenntarthatóbb jövőért Együttműködési megállapodást írt alá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nanushka, hogy elindítsák a Conscious Textile Group, azaz a Tudatos Textil Csoport munkáját. Az összefogás a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, tehát célja gyártás utáni textíliák körforgásos felhasználásának és innovatív módjainak kutatása, illetve új, fenntartható anyagok fejlesztése.

A nemzetközi kutatókból, egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari szakértőkből toborzott csoport tagjai mind a textilgyártás és -felhasználás fenntartható törekvéseinek előmozdításáért fognak dolgozni. A textilipari körforgással kapcsolatos kérdések innovatív megoldását középpontba állító kutatási projektek két különböző formátumban valósulnak majd meg:

  • 12 hónapos nemzetközi kutatási ösztöndíjprogram tudatos textilipari kutatók és innovátorok számára, amely lehetőséget teremt újrahasznosítási folyamatok megismerésére és ipari hulladékból készíthető innovatív anyagok kifejlesztésére.
  • 9-12 hónapos közösségi kutatási felhívás a MOME munkatársai, hallgatói és öregdiákjai számára mely lehetőséget kínál, hogy részt vegyenek a textilek innovatív újrahasznosítási technikáinak anyagfejlesztési kutatásában, valamint új textilek és alkalmazási technikák létrehozásában folyamatosan keletkező textilhulladék felhasználásával.
     

Mind a MOME, mind a Nanushka egy fenntarthatóbb jövő felépítésén dolgozik: a MOME célkitűzései között szerepel, hogy működése 2030-ra karbonsemlegessé váljon, míg a Nanushka körforgásos üzleti modell megalkotását és bevezetését tervezi. A MOME Innovációs Központja jelenleg is kutatja azokat az emberközpontú, design-vezérelt megoldásokat, melyek többek között a klímaváltozás okozta problémákra is választ adhatnak. Az együttműködő felek munkája így nagyban kiegészíti egymást. Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke ekképp nyilatkozott:

„Egy világszínvonalú magyar márka és egy nemzetközi ambíciókat dédelgető magyar egyetem közös kutatás-fejlesztésbe fog, és együttes erővel állít elő új szellemi tulajdont és piaci értéket. Ez az a modell, amely sikeressé teszi a világ legjobb innovációs ökoszisztémáit. Itt az ideje, hogy Magyarországon is meghonosítsuk gyakorlatát.”

„A jövő a körkörös gazdálkodásé, és a Nanushka felismerte felelősségét abban, hogy aktívan építse azokat a fenntartható divatipari rendszereket, ahol a termékekkel és az alapanyagokkal felelősségteljesen bánunk” – mondta Sándor Szandra, a Nanushka alapítója és kreatívigazgatója.

Az együttműködést Böszörményi-Nagy Gergely és Baldaszti Péter, a Nanushka igazgatósági tagja, a Vanguards Fashion Group vezérigazgatója jelentették be 2022. szeptember 15-én a MOME zugligeti kampuszán megrendezett Future Materials Konferencián. Az anyagkutatás és- fejlesztési témát feldolgozó kétnapos szakmai esemény programja számos nemzetközi szakértő felsorakoztatásával, előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel tárta fel az anyaginnovációs szcéna trendjeit és terveit. A Conscious Textile Group-nak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja ad majd otthont. A MOME Innovációs Központ Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb designkutató és innovációs központja, ahol művészeti és designkompetenciák felhasználásával gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokra keres megoldásokat.

A Future Materials Conference-ről itt tudhat meg többet.

Négyzetes kép: Konferencia előadás (fotózta Turós Balázs). Facebook kép: Böszörményi-Nagy Gergely és Baldaszti Péter (Liszkay Lilla fényképe).
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés