bezár
 

film

2023. 04. 23.
Változatos témák és aktuális társadalmi kérdések a Lux Filmnapokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 9. és 12. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg a Lux Filmnapok magyarországi vetítéseit. A rangos nemzetközi fesztiválokon sikerrel szerepelt alkotások közös vonása, hogy mind aktuális társadalmi jelenségekkel foglalkoznak, olykor drámai, máskor humoros formában.

Az európai filmművészet sokszínűségét ünneplő Lux közönségdíj az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díja. Az elismerésre minden évben olyan alkotásokat jelölnek, amelyeket összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és aktuális társadalmi, politikai, kulturális kérdések érzékeny és hiteles ábrázolása. Idén már öt jelölt versenyez a díjért, a válogatás így a témák, megközelítések és vizuális megoldások korábbinál is szélesebb választékát nyújtja.

A díj odaítélésében nagy szerepe van a nézői véleményeknek: a díjat az a film nyeri el, amely a közönség és az európai parlamenti képviselők (50–50 százalékos súlyozású) szavazatai alapján összességében a legjobb értékelést kapja. Annak érdekében, hogy a jelölt filmeket szélesebb közönség ismerhesse meg, a szakmai zsűri által kiválasztott, Lux közönségdíjra jelölt alkotásokat egy határokon átívelő, díjmentesen látogatható vetítéssorozat keretében – az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben – az Európai Unió mind a 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva bemutatják. Idén az értékelési időszak is hosszabb, az online közönségszavazás mindössze két nappal a díjátadó ceremónia előtt, június 12-én zárul, így az utolsó pillanatban is változhat a nyertes film. A győztest június 14-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

A jelölt filmek közül négy alkotást idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthetnek meg az érdeklődők, egy film pedig online vetítés keretében kerül a hazai közönség elé. A május 9-én, az Európa-napon induló Urániában tartott vetítéssorozatra egy online kvízjáték kitöltésével lehet jegyeket nyerni az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája honlapján, május 3-ig.

A filmek sorát az Urániában május 9-én este az influenszerek és a dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan kifigurázó Ruben Östlund-film, az Arany Pálma-díjas A szomorúság háromszöge (16) nyitja, amely decemberben a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb férfi főszereplő Európai Filmdíját is elnyerte. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

Május 10-én Lukas Dhont filmje, a belga, francia és holland koprodukcióban készült Közel (16) kerül műsorra, amely egy megindító történet barátságról és felelősségről. A cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyert film főhőse két 13 éves fiú, Leo és Remi, akiknek intenzív barátsága a nyári szünidő végeztével hirtelen megszakad, ám Leo ezt képtelen feldolgozni. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

A vetítéssorozat május 11-én Carla Simón érzékeny családi drámájával, az Alcarràssal (12) folytatódik, amely az azonos nevű kis katalán faluba viszi el a nézőt. A Berlinben a legjobb film Arany Medve-díjával elismert történetben a nemzedékek óta őszibarack termesztésével foglalkozó Solé család jövője kerül veszélybe a gyümölcsös helyére tervezett beruházás miatt. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

A Lux Filmnapok záróvetítésén, május 12-én első alkalommal mutatják be Magyarországon Emin Alper Burning Days című, erős társadalomkritikával áthatott, izgalmas politikai thrillerét, amelyben egy vízügyi válsággal sújtott török kisvárosba érkező fiatal, ambiciózus ügyész a látszólag szívélyes fogadtatást követően kénytelen szembenézni a helyi hatóságok korrupciójával és fanatizmusával.

A Lux közönségdíjra jelölt ötödik alkotás, João Pedro Rodrigues portugál-francia koprodukcióban készült Will-O'-The-Wisp című filmje online vetítésen lesz majd elérhető. A közeli jövőben játszódó zenés fantáziában Alfredo, Portugália meg nem koronázott királya a halálos ágyán visszaemlékszik ifjúkorára, amikor az erdők védelmében tűzoltónak állt. A tűzoltóságon megismerkedett Afonsóval, ezzel új fejezet kezdődött a szerelemtől és vágytól fűtött két fiatalember életében, akik meg akarták váltani a világot.

A díjhoz kapcsolódó vetítéssorozat célja az európai filmművészet sokszínűségének ünneplésén túl a mozinézők ösztönzése arra, hogy maguk is a díj odaítélésének aktív részeseivé váljanak: vitassák meg a látottakat és szavazzanak a kedvenc filmjükre. Az online közönségszavazás a www.luxaward.eu honlapon elérhető. A szavazók közül tízen utazást nyerhetnek Strasbourgba, ahol június 14-én részt vehetnek az ünnepélyes díjátadón és találkozhatnak az alkotókkal is.

Forrás: Lux Filmnapok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés