bezár
 

film

2023. 05. 14.
Nyár elején lesz a Magyar Mozgókép Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén június 7-én kezdődik és négy napon át tart a Magyar Mozgókép Fesztivál. Három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd az érdeklődők jelképes, 500 forintos áron.

2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet nem csupán Veszprém városa, hanem az egész Balaton-Bakony régió viseli. Az év során számos program várja az érdeklődőket – ezek egyik legfontosabbika a Magyar Mozgókép Fesztivál. A fesztivál igazgatója, Csáky Attila elmondása szerint a júniusi négy nap minden eseménye, kísérőprogramja központjában a filmek és a filmek szeretete állnak.

A fesztivál célkitűzései közé tartozik, hogy kevésbé Budapest-központúvá tegye a hazai filmes kultúrát. Előfutára, „főpróbája” a 2020-as Veszprém-Balaton Filmpiknik volt. (Cikkünk itt olvasható róla.) Már ekkor sem egyetlen város adott otthont a programoknak, a Veszprém-Balatonfüred páros a következő évben Balatonalmádival egészült ki, a Filmpiknik pedig Magyar Mozgókép Fesztivál néven rendezte újra sorait. Az április 27-ei sajtótájékoztatón Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, örül annak, hogy a magyar film már hazajár Veszprémbe és a Balatonhoz.

Az esemény június 7-én kezdődik a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai gálavetítésével. Az új hazai mozifilmek, tévéfilmek, animációs filmek, dokumentumfilmek és rövidfilmek tömkelege mellett pedig közönségtalálkozók, egyéb kulturális programok és a nyári Balaton várják az érdeklődőket. A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek. A legjobb rendező díj öt nevezettje Bernáth Szilárd (Larry), Csoma Sándor (Magasságok és mélységek), Kerékgyártó Yvonne (Együtt kezdtük), Szakonyi Noémi Veronika (Hat hét) és Tősér Ádám(Blokád).

A friss magyar filmek mellett minden évben régi klasszikusok is terítékre kerülnek. Ezúttal Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest.

Idén ötfős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés